Beroemdste framboos van Nederland

Flipje is terug! Dit zongen 15 scholieren in Flipjekostuum afgelopen zaterdag uit volle borst tijdens de opening van het Flipje & Jam Museum in Tiel. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een framboos een eigen museum. In dit museum is een verzameling te zien van alle spullen die je vroeger van dit fruitig reclamefiguurtje en zijn vrienden kon sparen met zegeltjes van de Betuwefabriek. Die zegels zaten op de etiketten van bijvoorbeeld jam of stroop. In vitrines zie je boekjes met avonturen van Flipje en Flapoor Olifant, Bertje Big en Jasper Aap, foto's, flipposcopen en oud glaswerk. Je kunt er ook zien hoe vroeger jam werd gemaakt. Het sparen van Flipje-artikelen met zegeltjes kon al rond 1930. Nu nog kun je zegels inruilen voor een rugzak of bretels waarop Flipje staat afgebeeld.

De bewoners van Tiel zijn heel erg blij met de komst van het museum. Zij zien Flipje als de held van hun stad. Er staat zelfs een echt beeld van hem, midden op het marktplein van Tiel. Tekenaar Arie van Vliet komt ook uit Tiel en is samen met verhalenvertelster Mia Verbeelen begonnen aan een nieuwe Flipje-strip met als titel Tiels Flipje en de bevroren Bloesems. De strip is nog niet af en komt pas in september uit. Dan kun je in het bezit komen van een Flipje-boek zonder je eerst misselijk te eten aan jam omdat je zegeltjes moet sparen. Je kunt hem gewoon kopen en betalen met euro's. De nieuwe strip zal anders zijn dan de oude avonturenboekjes. ,,We doen het bijvoorbeeld niet op rijm'', vertelt Mia. ,,Dat hoort bij de oude Flipje-boekjes. Ons boek wordt groter, zoals een echt stripboek. De tekst komt in een ballon in de tekening en niet onder aan het plaatje.''

,,Ik wilde graag een boek maken over Flipje in Tiel'', zegt Arie. ,,Flipjes avonturen speelden zich af in dierenland, maar nooit in de stad. In dit verhaal gaat Flip naar Tiel.'' Flipje en zijn vrienden blijven eruit zien als vroeger. ,,Ze zijn goed zoals ze zijn,'' zegt Arie. ,,Ik heb alleen hun kleding hier en daar wat vereenvoudigd. Maar wel zo, dat je de kleertjes herkent uit de oorspronkelijke boekjes.'' Arie en Mia hebben nooit ruzie en dat is belangrijk als je samen werkt aan een stripboek. ,,Gelukkig hebben we dezelfde ideeën'' zegt Mia. ,,Als Arie een tekening maakt dan moet de tekst die ik erbij verzin natuurlijk wel kloppen.''

Flipje & Jam Museum Tiel, Plein 48, 4001 LJ Tiel, tel. 0344-614416 www.betuwe.net/~flipje