Alle dagen feest

In St. Elmo's Fire (1985) speelt Rob Lowe het personage van Billy, een saxofoonspelende vrouwenversierder die na de high school in een vacuüm terechtkomt en dat met feesten en alcohol probeert te verdringen. Billy is een archetype uit de hedendaagse Amerikaanse cinema, voortgekomen uit de zorgeloze high school-komedies van de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig, toen het nog alle dagen feest was. De goede luim die dit typisch Amerikaanse filmgenre uitdroeg in films als Fast Times At Ridgemont High, National Lampoon's Animal House en Porky's, leek in de ontnuchterende jaren negentig nagenoeg verdwenen.

Can't Hardly Wait zet zonder blikken of blozen de tijd vijftien jaar terug: op een eindexamenfeest van Huntington Hills High-leerlingen loopt de boel ouderwets uit de hand. Rode draad is de vijf jaar lang verzwegen liefde van Preston (Ethan Embry) voor de mooie Amanda (Jennifer Love Hewitt), die hij met een brief alsnog aan haar wil opbiechten. In nu-taal: Preston gaat ervoor.

Tussen de liefdesbedrijven door filosoferen Star Trek-nerds over het wezen der dingen (`Mijn beugel lijkt wel een Klingon-oorlogsschip'), komen oud zeer en grootse ambities bovendrijven en krijgt de feestband Lovebürger op het huiskamerpodiumpje ruzie over shirts en cowboyhoeden.

Aanstekelijk werkt het energieke partysfeertje, het laat-maar-waaien-verhaaltje stijgt zelfs regelmatig boven zichzelf uit met rake karakterschetsen en kanttekeningen bij schoolhiërarchie en de ongewisse toekomst. In de film lopen meerdere Billy's rond die nog niet beseffen dat ze jaren later vergeefs zullen trachten om het gevoel van toen terug te krijgen. De acteershow wordt gestolen door Lauren Ambrose en Seth Green als twee buitenbeentjes die, opgesloten op het toilet van de eerste huisetage, hun vriendschap herontdekken.

Met zijn soundtrack vol karaokeklassiekers als Paradise City (Guns 'n' Roses) en Love Hurts (Nazareth), zijn sappige dialogen, stiekeme running gags en sprookjeseinde gaat Can't Hardly Wait erin als vrijdagavondkoek. In een gastrolletje van een als engel verklede stripper met autopech geeft comédienne Jenna Elfman (hippiedochter Dharma uit de sitcom Dharma and Greg) nog even een staaltje van haar kunnen weg.

Can't Hardly Wait (Deborah Kaplan/Harry Belfont, 1998, VS), Net 5, 20.30-22.20u.