Zon breekt door in wereldeconomie

De wereldeconomie herstelt zich voorspoedig van de conjuncturele dip van afgelopen jaar. Maar op krachtige groei moet dit jaar nog niet worden gerekend.

Pas in 2003 bereikt de wereldeconomie haar gangbare groeitempo van rond de vier procent per jaar.

Dat schrijft het Internationale Monetaire Fonds vandaag in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook, waarin prognoses voor de wereldeconomie worden gedaan. De aanslagen in september in New York en Washington hebben een economisch herstel in het lopende halfjaar niet in de weg gestaan. Het vertrouwen van consumenten en producenten loopt inmiddels op, en de industriële productie is het diepste dal voorbij, vooral in de Verenigde Staten, maar in toenemende mate ook in de Europese Unie.

De Verenigde Staten herstellen zich van een economische groei van 1,2 procent in 2001 naar een groei van 2,3 procent dit jaar en 3,4 procent volgend jaar. De euro-landen, waar de economische groei vorig jaar 1,5 procent bedroeg, komen dit jaar gemiddeld op 1,4 procent en volgend jaar op 2,9 procent. Japan blijft een probleem, met een krimp in zowel 2001 als 2002 en een aarzelend herstel naar 0,8 procent volgend jaar.

Voor Nederland raamt het IMF, na een groei van 1,1 procent vorig jaar, een economische groei van 1,4 procent dit jaar en 2,7 procent volgend jaar. Dit is goeddeels in lijn met de jongste prognoses van het Centraal Planbureau. De werkloosheid in Nederland loopt iets op, van 2,5 procent dit jaar naar 2,7 procent volgend jaar, terwijl de inflatie pas in 2003 daalt naar iets boven de 2 procent.

In de rest van de wereld variëren de economische vooruitzichten sterk. In China en India, twee zwaargewichten in de wereldeconomie, blijft de groei sterk, en de rest van Azië kan profiteren van het Amerikaanse herstel. Maar in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika blijven de economische prestaties ook dit en volgend jaar achter.

De verwachting van het IMF komt een dag nadat de president van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, juist vraagtekens zette bij het herstel van de Amerikaanse economie. Tegenover een commissie in het Congres verklaarde Greenspan dat het nog niet duidelijk is hoe krachtig het huidige herstel van de economie is. Zeker is volgens hem wel dat er voorlopig geen inflatiegevaar is te duchten.

wereldeconomie: pagina 18