Wat doen de kinderen

Feesten

Van Kongolese rap tot Iranese sluierdans en van salsa tot K3. Op het eerste Wereldkinderfeest wordt zondag 21 april in Theater aan de Parade in Den Bosch gehouden onder het motto Cultuur & Plezier maak je samen. Er zijn zo'n 50 optredens door o.a. de Muzerije (salsa, kindermusical en streetdance) en door het Frederik Hendrik College (o.a. breakdance en Arabische dans). Ook kunnen kinderen, die aan de workshops Afrikaans trommelen, rap, timmeren en streetdance meedoen, na afloop hun kunsten aan het publiek tonen. Je kan airbrush & henna tattoos laten zetten, sieraden maken, je haar laten invlechten op Surinaamse wijze en geschminkt worden. Isidoor Wens leert kinderen met materialen als tuinslang en regenpijp muziekinstrumenten maken. Studenten van de Kunstacademie maken portretten van kinderen met hun favoriete dier. Het Malle Balle Circus geeft in een circuspiste de hele dag `artiesten in de dop' de kans van hun leven. Dj Mike (12 jaar) laat alle kinderen swingen en voor wie trek krijgt zijn er gratis multiculturele hapjes, geserveerd door vrouwen in traditionele kleding.

Wereldkinderfeest op zo 21 april van 13-17u in Theater aan de Parade, Parade 23, Den Bosch. Kinderen (t/m 12 jaar) kunnen een kaartje kopen voor het symbolische bedrag van E 1,- (max 4 kinderen per begeleider). Volw E 5. Kaarten: kassa Theater aan de Parade (di t/m za 13-21u30. Res 0900-33727233 of www.theateraandeparade.nl

Fluiten

Weet je waar vogels van afstammen en waarom slimme reigers juist náást hun visje in het water prikken. Over vogels valt nog veel te leren en waar kan je dat beter doen dan op een doe-speurtocht in een van de centra van de Vereniging van Natuurmonumenten. Vanuit het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert worden lente-speurtochten over vogels en dieren georganiseerd voor gezinnen met kinderen van 6 tot 11 jaar. Bij de start krijgt iedereen een landkaart, waarmee twee uur lang een route moet worden gevolgd en `beestachtige opdrachten' worden uitgevoerd. En: naar vogels fluiten mag ook!

Doespeurtocht iedere dag (behalve ma) van 13u tot 16u in het NMC De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert. Kosten E 1,13 per kind voor leden van de Vereniging Natuurmonumenten en E 1,59 voor niet-leden. Inl 0495-524893 of 06-55825149.

Fotograferen

Foto's van de Koude Grond heet de tentoonstelling in Huis Marseille en één van de fotografen die daar exposeert is Simone Nieweg. Zij maakt foto's tijdens haar wandelingen langs moestuinen en braakliggend land en je voelt dat mensen ook deel uitmaken van dat landschap, maar je ziet ze niet. Wil je zelf ook wel eens als professioneel fotograaf aan de slag ga dan zaterdag 20 april naar de workshop Kikker in de kool. Na een korte inleiding wordt met behulp van een kijkwijzer en een tekenopdracht bekeken hoe de fotograaf werkt. Na de rondleiding worden er – net als Simone Nieweg – met een polaroidcamera `portretfoto's' van planten en groentes gemaakt o.l.v. educatief medewerkers en aan het einde van de middag kunnen ouders de tekeningen en foto's komen bekijken.

fotografieworkshop Kikker in de kool op za 20 april voor kinderen van 8 en 9 jaar van 11-13u en 11 t/m 12 jaar van 14-16u. Kosten E6 per kind. Res 020-5318980.

Eten

Misschien heb je wel een bezoek gebracht aan een kaasboerderij en dan weet je hoe ingewikkeld kaasmaken eigenlijk is. Maar in de Toekomstkaasmaakfabriek kan dat veel eenvoudiger. Bij de Wageningse Kennisdagen op zaterdag 20 april in het centrum van Wageningen kan je daar zelf op het Doe & Proefplein `toekomstkaas' maken. De kaas ziet eruit als zuivelspread en de productie doen kinderen helemaal zelf. Je plaatst een order waarbij je zelf de geur-, kleur- en smaakstoffen van de kaas bepaalt. Daarna krijg je een plaatsje aan de productielijn, waar iedereen een eigen taak heeft. Zo kan iemand worden ingedeeld bij de kokerij, de mengerij, de zeverij, de kleur en smaakmakerij of het magazijn. Wanneer de kaas klaar is zijn kinderen en hun ouders zelf proefkonijn. Op het plein wordt ook kunst gemaakt, geen gewone kunst maar `eetkunst'! Kinderen kunnen een kunstobject maken met eten en worden daarbij geholpen door een kunstenares. Er wordt gewerkt met brood en aardappelen. De versieringen bestaan uit fruit, groente en andere voedingsmiddelen. Op het plein bij Junushoff kan je ook nog meedoen met bordspelen en er is een circuit waar kinderen met skelters kunnen rondrijden.

Wageningse Kennisdagen 2002 met activiteiten op 20 locaties op za 20 april in het centrum van Wageningen van 10-16u. De toegang is gratis. Inl www.wkd2002.nl

Knutselen

,,De oude vijver, waaruit elke dag, Den Haag opnieuw, geboren wordt'' dichtte Paul Rodenko ooit. Over die Hofvijver hebben 170 Nederlandse en Vlaamse kunstenaars, fotografen en dichters kunstwerken, foto's en gedichten gemaakt. En ze zijn allemaal te zien en te lezen op en in grote gebouwen langs de vijver. Het Haags Kinderatelier geeft ook workshops over de Hofvijver. Zaterdag 20 april om 11u worden eerst alle kunstwerken bekeken en daarna mogen kinderen van 5 t/m 12 jaar zelf aan de slag om Waterstructuren te schilderen.

Rond de hofvijver, workshop voor kinderen van 5 t/m 12 jaar door het Haags Kinderatelier op za 20 april om 11u in de Kunstpassage, Kneuterdijk, Hoek Vijverberg. Kosten E6,50 met Ooievaarspas E3,50. Res 070-3633745.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.