Voorkeur Theater

Hamlet

In 1997 wist regisseur Theu Boermans bij De Trust met succes Shakespeare's Hamlet naar deze tijd te halen. Hamlet won zowel de Publieksprijs als de Grote Theaterfestivalprijs. Helaas konden slechts weinig bezoekers zich in het Amsterdamse Trusttheater wurmen. Nu Boermans baas is van de grotere Theatercompagnie, gaat hij met zijn Hamlet alsnog de schouwburgen langs. Wederom is Jacob Derwig de jonge prins van Denemarken die na de moord op zijn vader ten onder gaat aan zijn eigen hersenkronkels. Bij Boermans gaat het om de botsing der generaties. Het paleis Elsinore is bij Boermans een modern machtscentrum met CNN en veiligheidsmensen. Derwig is indrukwekkend als de peinzende puberprins, met zijn dwarse, hoekige mimiek en het gemillimeterde aardappelhoofd tussen de schouders. Inl 020-5205320 of www.theatercompagnie.nl.

20 april Amstelveen Schouwburg. 22-24 april Stadsschouwburg Amsterdam.

Mannen met vaste lasten

,,Als man moet je gewoon af en toe in een huisje,'' luidt het motto van Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten in een gave voorstelling vol moderne prietpraat over de midlife crisis, met rake typeringen, treffende imitaties en herkenbare hersenspinsels. De monkelende kanttekeningen van twee cabaretiers die via de televisie (Studio Spaan) bekende Nederlanders zijn geworden.

18 april Den Haag Diligentia, 19 april Zaandam Zaantheater, 20 april Den Helder De Kampanje, 24 april Almere De Metropole, 25 april Wageningen Junushoff.

Wachten op Godot

Gezelschap Dood Paard speelt een soms tergend trage versie van Samuel Becketts vermaarde toneelstuk Wachten op Godot (1953). Nieuw aan de enscenering is de harde, anti-theatrale toon en het weglaten van elke melancholie. Deze Wachten op Godot gaat over de alledaagse ergernis en tragiek van het wachten. Nieuw detail is de traditionele boom die is veranderd in een tv-antenne. De spelers houden zich onledig met het slordig en vruchteloos opstapelen van opklapstoelen.

18 april Grand Theatre, Groningen, 23 april Lak Theater, Leiden, 25 april Plaza Futura, Eindhoven.

En verder

De Canadese choreografe Marie Chouinard 19 april Arnhem Schouwburg. 21 april Groningen Stadsschouwburg. 25 april Breda Chassé; Karin Bloemen en Cor Bakker in de diva en de divan 18 april Gouda Schouwburg, 23 april Heerlen Theater, 24 april Deventer Schouwburg, 25 april Enschede Twentse Schouwburg; Een vriendelijk stuk over aardige mensen 19 & 20 april Toneelschuur, Haarlem; 23 april `t Kruithuis, Groningen; 24 april Kunsthuis 13, Velp; 25 & 26 april Lux, Nijmegen; Lof der waanzin 20 april Terneuzen Scheldetheater, 24 april Apeldoorn Orpheus, 25 april Zaandam Zaantheater.