Voorkeur Bioscopen

8 femmes

8 femmes van François Ozon is een film die blinkt als stras en ruikt naar bloemen met de geur van wc-verfrisser. De sneeuw op het land ziet eruit als filmsneeuw. Het huis waarin Ozon zijn acht vrouwen uit de titel samenbrengt, staat midden in dat witte tapijt. Het Franse wonderkind Ozon (Sous le sable) bewerkte het obscure Franse toneelstuk 8 femmes, een moordmysterie in Agatha Christie-stijl, tot een octet voor de fine fleur van de Franse actrices. Onder anderen Catherine Deneuve, Fanny Ardant en Isabelle Huppert geven gestalte aan de plakplaatjes die Ozon uit het grote filmsterrenboek knipte. Hij kleedde ze in Christian Diors new look van de jaren vijftig en liet ook de klok in die jaren stilstaan. Het is een filmisch eerbetoon vol verwijzingen naar klassieke musicals, het melodrama van Douglas Sirk, maar ook vol Brechtiaanse vervreemding.

Regie: François Ozon. Met: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Ludivine Sagnier, Firmine Richard. In 20 bioscopen.

Heist

David Mamet (1947) laatste film met Gene Hackman en Danny DeVito, heet Heist, dat prachtige Engelse woord voor een inbraak, kraak of overval zonder geweld. Hackman speelt de meester-inbreker. Wat Heist tot een originele film maakt, is de klinische, maar speelse benadering van Mamet. Niet alleen speelt hij met taal en met de ironie van onwelkom geweld, maar vooral met de kunst van het oplichten.

Regie: David Mamet. Met: Gene Hackman, Danny DeVito, Rebecca Pidgeon, Sam Rockwell. Amsterdam: Pathé de Munt, Arena. Rotterdam: Cinerama. Vlissingen: Cine City.

The Navigators

Toneel van The Navigators, de laatste film van Ken Loach, zijn de Engelse spoorwegen ten tijde van de privatisering in 1995. Met pijnlijke ironie onttakelt Loach de vriendschap en loyaliteit van een groepje spoorwegarbeiders, dat van de ene op de andere dag van kameraden tot concurrenten wordt. De grotendeels uit stand-up-comedians gerecruteerde cast weet de uiteenvallende kameraadschappelijkheid tussen de mannen overtuigend te brengen.

Regie: Ken Loach. Met: Joe Duttine, Tom Craig, Venn Tracey, Steve Huison en Dean Andrews. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster.

En verder

Atanarjuat, The Fast Runner Amsterdam: The Movies, Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; De Stand Van de Zon Amsterdam: Kriterion. Den Haag: Haags Filmhuis; Fat Girl Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: `t Hoogt; Ghost World Amsterdam: The Movies. Nijmegen: Cinemariënburg; The Man Who Wasn't There in meer dan 11 theaters; Mulholland Drive in meer dan 11 theaters.