Voorkeur Beeldende kunst

Total

Eigenlijk is Total, de titel van Hester Oerlemans' solo-expositie in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, aan de bescheiden kant. `Dumpprijzen!' was zeker zo geschikt geweest, of `Laatste kans!' of Àlles moet weg!' Met zulke titels was de gimmick van de expositie in ieder geval meteen duidelijk geweest. Op de laatste dag, zondag 2 juni, worden namelijk alle werken van Total in het museum bij opbod verkocht. Voor geïnteresseerden dreigt dat nog een hele zit te worden, want op Total hangen in totaal 275 werken, van kleine tekeningetjes, keramieken beelden en video's tot tientallen schilderijen. De uitgangsprijzen zijn laag: de tekeningen beginnen bij 25 euro, het duurste zijn de schilderijen van 150 x 200 cm (waarvan er een stuk of tien in de aanbieding zijn) die beginnen bij 600 euro. Is een veiling in een museum al niet erg gebruikelijk, zeker zo opmerkelijk is dat Oerlemans met Total welbewust de markt voor haar eigen werk lijkt op te blazen. Curieus genoeg zou dat zwakke veilingconcept voor aspirant-kopers geen reden moeten zijn om Total aan zich voorbij te laten gaan. Want dezelfde springerigheid die in Oerlemans' concepten nogal stoort, levert soms verrassend frisse schilderijen op. Oerlemans baseert haar schilderijen en tekeningen meestal op foto's uit bladen als de National Geographic; ze schildert snel, vaak met behulp van een spuitbus. Haar werk ziet er daardoor nogal strip- of graffiti-achtige uit.

Hester Oerlemans, Total t/m 2 juni in Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u. Veiling: 2 juni vanaf 12u. Inl. 026-3512431 of www.mmkarnhem.nl

Kunstverzamelaars

Er is vaak beweerd dat Nederland nauwelijks kunstverzamelaars telt. Met de expositie Iets wat zoveel kost, is alles waard in De Beyerd wordt deze constatering onderuitgehaald. Gastconservator Renée Steenbergen deed vijf jaar lang onderzoek naar verzamelaars van moderne kunst in Nederland en vroeg tien collectioneurs hun kunstschatten aan het publiek te tonen. Hun kunstwerken worden in een huiselijke sfeer tentoongesteld,.

Iets wat zoveel kost, is alles waard. 10 Nederlandse privé-collecties. De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. T/m 26 mei, di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.

Edgar Degas

Met De tijd van Degas probeert het Haags Gemeentemuseum een beeld te schetsen van Parijs in de negentiende eeuw. Van Edgar Degas (1834-1917) zijn 14 schilderijen, beelden en foto's te zien. Door de summiere toelichting heeft het weinig zin om te proberen een coherent tijdsbeeld te krijgen, maar wie oog in oog staat met Degas' Familie Bellelli (1858-1867), De schommel van Auguste Renoir (1876) of het bizarre Portret van Madame M. van Henri Rousseau (1895-1897) maalt daar niet om.

De tijd van Degas t/m 14 juli in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.

Mexico

Met 250 voorwerpen is Mexico, een goddelijke reis een van de grootste exposities ooit van pre-Colombiaanse Mexicaanse kunst. In het eerste deel van de expositie in de Nieuwe Kerk gaat de reis via de kolossale kop van een Olmeekse krijger snel naar kleiner, aardig werk: mooie beeldjes van staande, zittende of liggende figuren en de eerste godenbeelden. Maar hoe bovennatuurlijker, hoe bloederiger. Gelukkig zijn de laatste twee zalen iets gemoedelijker, met terracotta dierren en groenten.

Mexico, een goddelijke reis t/m 30 juni in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. 10-18u, do tot 22u.

En verder

Luigi Ghirri, Het denken in beelden. 1969-1992 t/m 5 mei in het Ned Foto Instituut, W de Withstraat 63, Rotterdam. Di t/m zo 11-17u; Gestroomlijnd Zilver van Gustav Beran t/m 30 juni in het Ned Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum, Kazerneplein 4, Schoonhoven. Di-zo 12-17u; De geschilderde geheimen van Michael Sweerts (1618-1664) t/m 20 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Schijngestalten van Hannah van Bart t/m 28 april, Dromen van Holland en Gerrit Willem Dijsselhof t/m 12 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17.