TONEEL

Marokkaanse Nora

Regisseur Gerrit Timmers van het Onafhankelijk Toneel te Rotterdam maakt voorstellingen in het Arabisch, mede bedoeld voor een Marokkaans publiek. Ze gaan over het klem zitten tussen twee culturen. Othello was bij hem bijvoorbeeld een blanke generaal in Saoedi-Arabïe tijdens de Golfoorlog. Wrang genoeg is Timmers vooral beroemd door een toneelstuk dat niet werd opgevoerd. Eind 2000 moest hij de voorstelling Aïsja en de vrouwen van Medina afzeggen omdat zijn Marokkaanse acteurs zich plotseling terugtrokken, onder druk van anonieme orthodoxe moslims. Dit leidde tot Kamervragen, een proces en veel cultuurpessimistische beschouwingen. Timmers zat opeens zelf klem tussen de culturen.

Gelukkig heeft hij wrok en teleurstelling overwonnen en komt hij met een nieuwe voorstelling in het Arabisch: Nora, in samenwerking met Theater Tensift uit Marrakech. Wederom werkt hij met acteurs uit Marokko die via de tv-schotel bekend zijn bij de doelgroep. Nora is een bewerking van Ibsens Poppenhuis (1879), over de pre-feministische Nora die het benauwende poppenhuis van het huwelijk ontvlucht. In de 19de eeuw leidde het stuk tot een golf van echtscheidingen. Of deze versie hetzelfde effect heeft op de Marokkaanse vrouwen in Nederland is nog de vraag, maar het stuk is voor hun zeker actueel.

Inl. 010-4769029 of www.ot-rotterdam.nl.

17 apr t/m 5 mei Rotterdam Theater a/d Müllerpier. 8 mei Utrecht De Kikker. 9 mei Amersfoort De Lieve Vrouw. 10, 11 mei Den Haag Volksbuurttheater. 12 mei Amsterdam De Meervaart. 15-16 mei Haarlem Toneelschuur. 17 mei Dordrecht Schouwburg Kunstmin. 21-22 mei Amsterdam Frascati. 23 mei Maastricht Toneelacademie.