Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

De kloof. Demissionair minister van Onderwijs Loek Hermans over het lerarentekort, het beroep van onderwijzer en privé-scholen. Hij krijgt weerwoord van ouders en leraren en de winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde G. 't Hooft. Ned.3, 21.10-22.00u.

Rondom tien. Live-debat met onder anderen Fortuyn-aanhangers, Rabela de Faria van de lijst Leefbaar Rotterdam en oud-wethouder van Rotterdam Herman Meijer. Ned.1, 21.58-22.43u.

Barend & Van Dorp. Gast is de wegens een fatale ziekte uit de Kamer vertrokken Tara Singh Varma en de Volkskrant-columnist Martin Bril. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest. Portret van een Israëlisch tandartsgezin met twee kinderen uit Ashkelon die hun land achterlieten voor een bestaan in Oosterwolde en gesjoemel met bouwvergunningen in Brabant. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht: Klassestrijd. Over de aanpak van de Texaanse onderwijsdeskundige Freiberg om de scores op scholen in achterstandswijken en gevangenissen te laten stijgen. Met zijn methode zijn inmiddels 140 scholen uit de neergaande spiraal gehaald. Ned.3, 20.00-20.30u.

Werner von Braun, van nazi tot NASA. Portret van de Duitse fysicus Werner von Braun die al op jonge leeftijd geïnteresseerd raakte in rakettechnologie en ruimtereizen. Toen de nazi's de macht grepen in Duitsland, sloot hij zich bij hen aan. Na de Tweede Wereldoorlog hielp hij de Amerikanen met de bouw van nieuwe raketten. Ned.1, 23.13-0.05u.

DRAMA

Trauma 24/7. Eerste aflevering van een Nederlandse dramaserie die zich afspeelt op de afdeling spoedeisende hulp van een stadsziekenhuis. Door hun werk komen de personeelsleden voor lastige maatschappelijke, medische en ethische dilemma's te staan. Met o.a. als chirurg Marc Klein-Essink en Mary-Lou van Steenis als hoofdverpleegster. Afl.: Een ongelijke strijd. Net5, 20.30-21.30u.

AMUSEMENT & KUNST

Gaat 't weer een beetje meneer Dröge. Nieuwe serie afleveringen over feestjes en partijen. Net5, 21.30-22.05u.

In de ban van sport. Zie tv-vooraf. RTL5, 22.35-23.35u.

Stardust. Gesprek met de Zwitserse filmmaakster Gabriel Baur over haar documentaire Venus Boyz met `drag kings', het vrouwelijke equivalent van `drag queens'. Centraal staat de scene rond de New Yorkse Club Casanova. Ned.3, 23.55-0.25u.

FILM

Black Dog (Kevin Hooks, 1998, VS). Actiethriller met Patrick Swayze als vrachtwagenchauffeur die tot zijn verbazing zit opgescheept met een illegale partij wapens. V8, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

. Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993, VS). Dankzij animatie- en computertechnieken tot leven gewekte dinosauriërs stelen de show in weergaloos en uiterst succesrijk griezelavontuur over een uit de hand gelopen pretpark met genetisch gemanipuleerde fauna uit de prehistorie. Op scenario en spelregie zou je van alles kunnen aanmerken. Yorin, 21.40-24.00u., onderbroken door reclame.

Brubaker (Stuart Rosenberg, 1980, VS). Traditioneel gevangenisdrama met een routineus charismatische Robert Redford in de hoofdrol van de nieuwe, hervormingsgezinde directeur van een strafboerderij. Hij maakt zijn entree incognito als gevangene en stuit op grootscheepse misstanden. Waar gebeurd. BBC1, 0.40-1.50u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Martin Schouten over zijn bundel Bijlmer Blues met eerder verschenen artikelen in de Volkskrant en HP/De Tijd. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van gepensioneerd arts Joost Beijaert in Hurwenen aandacht voor de expositie De bril van Anceaux in het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden. Na elven opnamen van de bands Minotaur Shock, Green Apple Sea en Explosions in the Sky. Ter afsluiting een geluidsfragment uit het historisch archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Ophef & vertier. Onder meer aandacht voor het toneelstuk M/V (terug naar af) met de acteurs Marcel Musters en Maureen Teeuwen; een gebouw voor eigentijdse muziek; de wetenschappers André Bouwman en Bart Besamusca over hun nieuwe uitgave van Van den vos Reynaerde en de romans van de in Amsterdam wonende nomadische intellectueel Fouad Laroui. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.