Schily gaat naar Tunesië wegens `Al-Qaeda-'aanslag

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, reist dit weekeinde naar Tunesië in verband met de aanslag van 11 april op een synagoge op het eiland Djerba. Het aantal doden van de aanslag is gestegen tot zestien, nadat vanmorgen een van de gewonden is overleden. Elf van hen waren Duitse toeristen.

Aanwijzingen stapelen zich op dat terroristen van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda verantwoordelijk zijn. Vandaag publiceert de Süddeutsche Zeitung flarden van een telefoongesprek tussen de vermoedelijke dader en een contactpersoon in Duitsland. In het door Duitse autoriteiten afgeluisterde gesprek meldt hij zich met de codenaam Seif, zwaard. Op de vraag of hij nog iets nodig heeft, antwoordt hij: ,,Ik wacht alleen nog op het bevel.'' Het gesprek had plaats even na zeven uur 's ochtends, de aanslag om 8.30 uur.

De aanslag zou zijn gepleegd door de 24-jarige Tunesiër Nizar Ben Mohammed Nawar, chauffeur van de tankwagen met gas die bij de synagoge ontplofte. De Duitse gesprekspartner, Michael Christian G. uit Mülheim, is eergisteren in Duitsland verhoord maar wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. De 36-jarige Duitser wordt ervan verdacht contact te onderhouden met radicale moslims. De oorspronkelijk uit Polen afkomstige man zou tot de islam zijn bekeerd. Hij verbleef regelmatig in Pakistan. Vlak voor 11 september keerde hij uit Pakistan terug in Duitsland. Zijn telefoon werd al maanden afgeluisterd.

Nawar wordt ook genoemd in een drie dagen geleden gepubliceerd communiqué waarin wordt gezegd dat de aanslag een antwoord is op de ,,Israëlische misdaden tegen de zonen van het Palestijnse volk in West-Jordanië en Gaza''. Afzender van de brief is het `Islamitische leger ter bevrijding van de heilige plaatsen', een naam die door Al-Qaeda wordt gebruikt.

Begin dit jaar ontving de Duitse ambassade in Tunesië een anonieme brief waarin met aanslagen op Duitse doelen werd gedreigd. De brief is door Duitse veiligheidsdiensten onderzocht maar als niet authentiek terzijde gelegd.

Opnieuw is een videoband van Al-Qaeda opgedoken, na die van maandag bij het televisiezender Al-Jazira ditmaal bij het Saoedische televisiestation MBC. Ook de jongste band geeft geen aanwijzing of Bin Laden nog in leven is en zo ja, waar hij zit. Doel van de banden is volgens een Amerikaanse functionaris aanhangers van Al-Qaeda inspiratie te geven. Op de MBC-band noemt Bin Laden de aanslagen van 11 september ,,gezegende operaties''. Zijn woordvoerder zegt dat ,,we in staat waren de bron van ongeloof te treffen''.