Salade met knoflook, croutons en spaghettini

Sommige pastasauzen hebben merkwaardige namen. Alla puttanesca verwijst naar hoeren die meer serveren dan het eigen lijf: saus met kappertjes, pepertjes, tomaat en olijven. Alla Norma staat voor een Siciliaanse saus met aubergine, tomaat, knoflook en kaas, gemaakt als ode aan de gelijknamige opera van Bellini. Alla carrettiera betekent: op de manier van de vrachtrijder. Ik laat de vrachtrijder beginnen met een salade.

Pel drie tenen knoflook en snijd ze overlangs in plakjes. Haal de korsten van het brood en snijd de sneetjes in dobbelstenen. Klop een dressing van vier tot vijf eetlepels olie, de wijn- en balsamicoazijn, mosterd, suiker, zout en peper. Verhit vijf eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin op laag vuur de plakjes knoflook snel lichtbruin. Schep ze uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak de blokjes brood in de knoflookolie lichtbruin. Laten uitlekken op keukenpapier. Hussel vlak voor het serveren sla, dressing, knoflook en croutons door elkaar.

Dan spaghettini – dunne spaghetti – met de vrachtrijdersaus, als tussengerecht. Pel en snipper vijf tenen knoflook. Maal of snijd de tomaten met het sap uit het blik fijn. Snijd de basilicum in reepjes. Breng de gepureerde tomaten, vier eetlepels olie, de snippers knoflook en basilicum, zout en peper in een pan aan de kook. Laten pruttelen tot de pasta klaar is. Kook de spaghettini in ruim kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing. Een vrachtrijder strooit, volgens de overlevering, geen kaas over dit gerecht. Als hoofdgerecht neemt hij misschien involtini alla cacciatora (kalfsrolletjes gevuld met kippenlevers) of ossobuco (gestoofde kalfsschenkels). Als dessert: cassata alla Siciliana: met chocola geglazuurde cake met laagjes ricotta en geconfijte vruchten.