Prijs voor Anne Provoost

Schrijfster Anne Provoost heeft de Gouden Zoen 2002 gekregen voor haar boek De Arkvaarders. Ze ontving de prijs gisteren in Felix Merites in Amsterdam. De Gouden Zoen is de prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek voor twaalf- tot zestienjarigen, het jongeren-equivalent van de gouden griffel. De Gouden en Zilveren Zoenen zijn voor de zesde maal toegekend door een volwassenenjury. Zilveren Zoenen waren ervoor Het Zwarte Slik van David Almond en De zon is een maffe god van de Noor Jon Ewo. Provoost wint de hoofdprijs voor de tweede maal, in 1997 kreeg ze de prijs voor haar boek De Roos en het Zwijn.

Juryvoorzitter D. Schram noem-

de De Arkvaarders ,,een magistrale roman'. Het boek gaat over een meisje dat als verstekeling aan boord komt van de ark van Noach. Noach's zoon smokkelt haar binnen. Na afloop van de prijsuitreiking zei Provoost: ,,Het verhaal boeit me door het onzuivere gevoel van het uitverkoren zijn. Door de spanning met de anderen, de verdoemden. Zelfs een prijs als de Gouden Zoen wekt naast blijdschap ook weemoed. De anderen kregen hem niet, en in een ander jaar krijg ik hem niet.'