Pessimisme Nokia raakt ICT-fondsen

Scherp tegenvallende resultaten van Nokia, 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, hebben de koers van het Finse concern flink doen dalen. Nokia maakte vanochtend bekend dat de eerste-kwartaalwinst vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met 11 procent is gedaald tot 863 miljoen euro.

Beleggers reageerden geschokt. De beurskoers van Nokia stond aan het einde van de ochtend 8,8 procent lager op 21,38 euro per aandeel. Nederlandse technologiefondsen reageerden ook op het nieuws, Philips met een daling van 2,4 procent, ASML met een daling van 3,2 procent. Ook de beurskoersen van Nokia's concurrenten Ericsson, Alcatel en Siemens kregen klappen.

Nokia verwacht dat zijn omzet dit jaar niet met 15 procent groeit, zoals eerder was gezegd, maar met 4 à 9 procent. Alle fabrikanten van mobieltjes zullen dit jaar minder toestellen verkopen, geen 440 miljoen maar hooguit 400 à 420 miljoen, zegt Nokia.

,,De industrie blijft in een overgangsfase'', aldus Nokia in een persbericht. ,,Het tempo van deze transitie is langzamer dan eerder werd aangenomen.''

Nokia's omzet in het eerste kwartaal kwam uit op 7 miljard euro, vergeleken met 8 miljard euro vorig jaar. Vooral de omzet uit de aanleg van telecomnetwerken viel tegen. Met deze activiteit, waaraan Nokia juist meer gewicht wil geven, werd 1,4 miljard euro verdiend. In het eerste kwartaal vorig jaar was dat nog ruim 2 miljard euro. De omzet uit mobieltjes is met 5,4 miljard euro lichtjes gedaald.