Palestijnen maken amok bij voetbalduel

Een groep van ongeveer tweehonderd overwegend Palestijnse demonstranten is gisteravond vlak voor aanvang van de vriendschappelijke voetbalinterland tussen Denemarken en Israël in Kopenhagen (3-1) slaags geraakt met de politie.

De actievoerders probeerden vergeefs op gewelddadige wijze het stadion binnen te dringen. In verband met de rellen werd het aanvangstijdstip van de wedstrijd tien minuten uitgesteld.

De betogers verbrandden eerder op de dag Amerikaanse vlaggen en portretten van de Israëlische premier Ariel Sharon. Het duel werd bijgewoond door 10.000 mensen, aanzienlijk minder dan verwacht.

De dreiging van een aanslag zette eenderde van de toeschouwers ertoe aan hun kaarten terug te geven. Deze 5.800 voetballiefhebbers durfden niet het Parken Stadion te betreden na een anoniem dreigement, dat dinsdag per brief bij de Deense voetbalbond binnenkwam. Daarin waarschuwden de afzenders voor een ,,enorme explosie'' in het stadion als de wedstrijd zou doorgaan. De brief was tegen de Israëliërs gericht. De explosie zou plaatsvinden tijdens de wedstrijd.

De politie, met 3.000 man op de been, had strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. De controle bij de ingang van het stadion was verscherpt, en met speciaal afgerichte speurhonden had de politie het stadion en de directe omgeving uitgekamd. Rond de interland werden gisteren ongeveer 150 arrestaties verricht.

Twee mannen kwamen tijdens de wedstrijd het veld op en toonden op hun shirt de tekst `Boycot Israël'. Suppoosten wist het duo snel af te voeren van het speelveld.

De drie doelpunten van WK-deelnemer Denemarken hadden in Kopenhagen een Nederlands tintje. Heintze, Rommedahl (beiden PSV) en Tomasson (Feyenoord) brachten de treffers op hun naam. Jack van Hulten was de scheidsrechter in Kopenhagen, waar ook PSV-verdediger Bögelund in actie kwam.

Duitsland incasseerde in Stuttgart voor 55.000 toeschouwers een pijnlijke nederlaag tegen de `tweede keus' van Argentinië. Kort na rust maakte Sorin het enige doelpunt in de oefeninterland die in het teken stond van de voorbereiding op het WK in Japan en Zuid-Korea. Portugal en Brazilië speelden gisteravond in Lissabon in een oefenduel met 1-1 gelijk. Pas na rust opende Sergio Conceiçao op aangeven van Luís Figo de score: 1-0. Niet veel later zorgde Ronaldinho voor de gelijkmaker, vanaf de strafschopstip. Inter-aanvaller Ronaldo begon in de basis bij de Brazilianen. Hij speelde alleen de eerste helft.