Manifest pleit tegen sluiting bibliotheken

Kunsthistorici, critici en hoogleraren kunstgeschiedenis hebben dinsdag een manifest aangeboden aan Hannah Belliot, wethouder cultuur voor het Amsterdams gemeentebestuur over de sluiting van museumbibliotheken.

De ondertekenaars zijn verontrust over de gebrekkige toegankelijkheid van vakliteratuur in de bibliotheken van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum die begin 2003 wegens renovatie sluiten. Zij pleiten voor spreiding van de verbouwingswerkzaamheden en het faseren van de tijdelijke onbeschikbaarheid van documentatie. De bibliotheek van het Rijksmuseum zal tijdelijk worden ondergebracht in het voormalige kantoor van de ABN-Amro in het centrum, een verhuisoperatie die de boekencollectie mogelijk voor onbepaalde tijd ontoegankelijk maakt. Het Stedelijk brengt zijn bibliotheek de komende drie jaar onder op een industrieterrein aan de Deccaweg nabij station Sloterdijk om hem vervolgens te verhuizen naar een nieuw te bouwen Collectiegebouw aan de Distelweg in Amsterdam-Noord.

Het manifest is een initiatief van de Nederlandse afdeling van de Association Internationale des Critiques d'Art (AICA), die bestaat uit 115 kunsthistorici en -critici. Behalve door AICA-voorzitter Tineke Reijnders is het stuk ondertekend door Antje von Graevenitz, de in Amsterdam woonachtige hoogleraar kunsthistorie in Keulen, en de professoren Carel Blotkamp (Vrije Universiteit) en Dario Gamboni (Universiteit van Amsterdam). In het manifest bestempelen zij het loskoppelen van onderzoek en studie enerzijds en het tentoonstellen van kunst anderzijds als ,,een caesuur van historische proporties', die ,,het museum degradeert tot een etalage'. Bovendien vrezen zij dat de gelijktijdige sluiting van bibliotheken leidt tot een `informatiecrisis', die de opleiding en beroepsuitoefening van kunsthistorici in gevaar brengt. Volgens Belliot, die gisteren als wethouder is geïnstalleerd, heeft de zaak `redelijk veel urgentie' en zal zij ,,op z'n laatst eind volgende week spreken met alle relevante partijen – bibliotheekgebruikers en musea'.

Op het lijstje `binnenkort zwervende bibliotheken' staan verder nog het Gemeente Archief en de bibliotheken van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, die zullen worden samengevoegd op één locatie.

Het meest nijpende probleem volgens Reijnders, die nadrukkelijk zegt ,,niet tegen de musea te zijn maar te willen meedenken', is de verhuizing van bibliotheek van het Stedelijk Museum. De locatie bij station Sloterdijk is moeilijk bereikbaar per openbaar vervoer en zou zelfs onveilig zijn voor vrouwelijke bezoekers. De bereikbaarheid van het toekomstige Collectiegebouw in Noord hangt af van de voortgang van de Noord-Zuid metrolijn. ,,Maar deze zaak gaat niet alleen over het iets verder moeten fietsen', stelt de AICA-voorzitter. ,,Het is een principekwestie. Het gaat ons om het behoud van onderzoeksmogelijkheden binnen musea. De gemeente heeft met het goedkeuren van de verhuisplannen in wezen getoond daar geen belang te hechten.'