Kerken niet naar feest van Israël

Uit onvrede met het optreden van het Israëlische leger tegen de Palestijnen was de sectie `Kerk en Israël' van de Samen-op-Wegkerken (SoW) gisteren niet officieel vertegenwoordigd op een receptie van de Israëlische ambassadeur, ter gelegenheid van de 54ste verjaardag van Israël. SoW-medewerkster Marieke den Hartog liet dat de Israëlische ambassadeur Eitan Margalit in een persoonlijke brief weten. Den Hartog vindt het ongepast de onafhankelijkheidsdag van Israël uitbundig te vieren. Ze vroeg zich hardop af of de harde aanpak van Israël de zelfmoordaanslagen van de Palestijnen zal doen stoppen.

Ambassadeur Margalit ziet geen enkele reden waarom hij het feest zou afgelasten, aldus diens woordvoerder. ,,Net als ieder ander land hebben we het recht om de verjaardag van ons land te vieren. Dat recht laten wij ons niet ontnemen.''

Ook een aantal uitgenodigde Kamerleden kwam niet opdagen. Margalits woordvoerder miste geen belangrijke gasten: ,,Al onze vrienden waren er.'' Toch waren er nog enkele Sow-leden op het feest. De predikanten Kant (Tzum), Van Vliet (Augustinusga) en Poot (Oldemarkt) waren te elfder ure uitgenodigd. Zij gingen als `symbolische vertegenwoordiging van de SoW-kerken'.