Kabinet-Kok viel geen dag te vroeg 8

Het heeft zeven jaar geduurd voordat het kabinet consequenties trekt uit het beleid rond Srebrenica. Het duurde maar zeven dagen voordat premier Kok omsloeg van hartstochtelijk verdediger van dit beleid, tot berouwvolle zelfcriticus die geheel op eigen instigatie meende te moeten opstappen.

De vraag is nu hoe lang het zal duren voordat duidelijk wordt hoe goed deze strategie in de verkiezingscampagne past. Te goed wat mij betreft. De paarse partijen hadden duidelijk steeds minder zin om het eigen beleid te verdedigen in de campagne. Dat hoeft inmiddels ook niet meer. Het imago van het kabinet was de laatste maanden sterk dalende. De ministers zijn helden geworden door op te stappen voor het niet-eigen niet-falen. Kok dreigde zijn tweede kabinet niet schadeloos naar de streep te brengen; nu haalt hij met een groots gebaar die eindstreep eigenhandig naar voren. De positieve reacties in de wereld vergroten zijn kans op een verdere internationale carrière. De omstandige uitleg van de premier over het verschil tussen `verantwoording afleggen' en `verantwoordelijkheid nemen', het verschil tussen `emotionele beslissingen' en `rationele beslissingen met emotionele consequenties' verduidelijkt al met al niets, maar belemmert slechts de inhoudelijke discussie.

Als men staat voor het eigen beleid, verdedigt men dat en stapt men niet op. Wee degene die zich na deze gebeurtenissen van de laatste week nog verbaast over de opkomst van iemand als Fortuyn.