Kabinet-Kok viel geen dag te vroeg 3

Paars II schijnt nu eindelijk het woord verantwoordelijkheid in het Nederlandse woordenboek te hebben gevonden.

Vijf jaar na de val van Srebrenica, was er een peperduur NIOD-rapport, door de belastingbetaler betaald, nodig om het kabinet te doen vallen. Hadden de verantwoordelijke ministers niet eerder zelf deze conclusie kunnen trekken? Ook bij de rampen in Enschede en Volendam moesten er dure rapporten aan te pas komen om het kabinet op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Ten slotte hielden ze elkaar de handen boven het hoofd, om toch maar vooral te blijven zitten. Ook bij de Bijlmerramp is er nog altijd onduidelijkheid gebleven en in de laatste drie gevallen ging het nota bene om Nederlandse slachtoffers. Ook in het oplossen van de problemen in het onderwijs, WAO, veiligheid, asielbeleid en gezondheidszorg heeft het paarse kabinet gefaald. Uiteindelijk deed het NIOD-rapport de druppel van de faalemmer van paars overlopen. Het is nu tijd dat er een geheel nieuwe wind door politiek Den Haag gaat waaien. Een verschuiving hebben we al gezien bij de gemeenteraadsverkiezing. Ik hoop dat die verschuiving, met de Tweede-Kamerverkiezing op 15 mei, zich voortzet.