Israël verlaat voor zondag meeste steden

Israël heeft vanochtend beloofd voor zondag zijn troepen terug te trekken uit de meeste Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever die zij eind vorige maand en begin deze maand hebben bezet.

Vanochtend verliet het Israëlische leger het vluchtelingenkamp bij Jenin, waar zijn optreden onderwerp is van een grote controverse. VN-vertegenwoordiger Terje Roed-Larsen noemde de toestand in het kamp vanochtend na een bezoek een ,,verschrikking die het verstand te boven gaat''.

De concrete belofte van een terugtrekking door minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer kwam vanochtend, de dag na het vertrek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die vergeefs heeft geproberd een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen naderbij te brengen. Powell erkende gisteren dat een staakt-het-vuren niet eens ,,een relevante term'' is zolang de Israëlische invasie niet is beëindigd die 29 maart werd gelanceerd na een reeks Palestijnse zelfmoordaanslagen. Tegelijk herhaalde Powell dat de Palestijnse leider Yasser Arafat een einde moet maken aan het terrorisme en een ,,strategische keuze'' voor vrede moet maken.

Ben Eliezer bevestigde eerdere uitspraken van premier Sharon dat het leger in Ramallah en Bethlehem blijft tot respectievelijk Arafat de verdachten van de moord op de Israëlische minister Ze'evi uitlevert en door Israël gezochte Palestijnen die in de Geboortekerk hun toevlucht hebben gezocht, zich overgeven. ,,Het moet duidelijk zijn dat we niet in staat zijn het gebied van Bethlehem en de Mukata (Arafats hoofdkwartier in Ramallah) te verlaten waar terroristen worden verborgen, tot de terroristen zijn overgedragen'', zei Ben Eliezer. Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zei dat ,,creatieve oplossingen'' nodig zijn.

Powell, die vermoedelijk over enkele weken naar het gebied terugkeert, bracht gisteren een eveneens weinig succesvol bezoek aan Kairo. Daar ging een afspraak niet door met president Mubarak, die ,,onwel'' was – maar volgens waarnemers in feite ontevreden over Powells opstelling jegens Israël. Daar kreeg hij ook te horen dat de Arabische wereld niet peinst over deelneming aan een vredesconferentie zoals voorgesteld door premier Sharon en door Powell overgenomen, zolang het Israëlische leger niet is teruggtrokken.

President George Bush, die nog voor Powells bezoek aan de regio al enkele malen had opgeroepen tot een onverwijlde terugtrekking door Israël uit herbezet gebied, zei gisteren dat zijn minister wel degelijk vooruitgang had geboekt. Vandaag zou hij met zijn adviseurs praten over het idee van een vredesconferentie. Volgens een hoge functionaris wil hij er zeker van zijn dat dit idee zinvol is voor hij het wil omarmen.

Intussen heeft het Internationale Rode Kruis dringend toegang voor internationale hulpteams gevraagd tot het vluchtelingenkamp bij Jenin, waar bij felle gevechten tussen het Israëlische leger en Palestijnse strijders, zeer grote schade is aangericht. Deze zijn volgens het Rode Kruis nodig om lijken uit het puin te helpen halen en naar eventuele overlevenden te zoeken. De Palestijnen zeggen dat hier honderden Palestijnen zijn gedood, wat door Israël wordt betwist. Europees commissaris voor Buitenlands Beleid Chris Patten heeft gisteren oproepen tot een internationaal onderzoek in Jenin gesteund. Hij zei dat Israël een onderzoek door de VN moet toestaan of ,,reusachtige schade'' voor zijn reputatie onder ogen zien.