Hang naar esthetiek

De Duitse operaregisseur en decorontwerper Herbert Wernicke is dinsdagmiddag gestorven. Hij werd 56 jaar. Wernicke gold als één van de belangrijkste naoorlogse, avantgardistische operamakers. De enscenering van Händels Israel in Egypt, waaraan Wernicke werkte voor de opera in Basel, zal in onvoltooide staat worden opgevoerd.

Wernicke is op 24 maart 1946 geboren in het Duitse Auggen in het Zwarte Woud. Na studies piano, fluit en orkestdirectie aan het conservatorium in Braunschweig, studeerde hij verder aan de kunstacademie in München. Met een enscenering van Händels Belsazar maakte hij in 1978 in Darmstadt zijn debuut als operaregisseur. Wernicke was een veelgevraagd regisseur. Zijn werk voor de meest prestigieuze operahuizen en festivals oogstte wereldwijd kritiek èn bijval, en leidde vaak tot debatten over moderne operaensceringen. Dit voorjaar zou Wernicke producties regisseren in Parijs, Lissabon, Berlijn en München, waar hij voor de Bayerische Staatsoper werkte aan een enscenering van Wagners opera-tetralogie Der Ring des Nibelungen.

Bij De Nederlandse Opera was Wernicke ook geregeld te gast. In het Holland Festival van 1997 was hij verantwoordelijk voor de regie van Mauricio Kagels geruchtmakende `liederenopera' Aus Deutschland. ,,Wernicke verbeeldt op een manier die niet alleen illustreert, maar de toeschouwer aanzet tot persoonlijke associaties', schreef Kasper Jansen toen in deze krant.

Herbert Wernicke gold als een scherp, conceptueel regisseur, die met behulp van beeldassociaties op elke opera een herkenbaar, eigen stempel drukte. Een hang naar esthetiek was een van de weinige constanten in zijn oeuvre. Het overlijden van Wernicke komt volledig onverwacht. Over de doodsoorzaak is niets bekend.