G.J. Jansen kandidaat Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel hebben G.J. Jansen (CDA) voorgedragen als nieuwe commissaris van de koningin in Overijssel. Jansen (55) is momenteel voorzitter van het regionale samenwerkingsverband Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN). Hij is de beoogd opvolger van J. Hendrikx (CDA) die op 1 juni zijn functie neerlegt.

Nummer 2 op de openbare voordracht is H. Bruins Slot, oud-burgemeester van onder meer Ridderkerk en Apeldoorn en thans secretaris-generaal bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De sollicitatie van Bruins Slot – ook CDA – is opmerkelijk, omdat hij pas sinds 2000 de hoogste ambtenaar van het departement in Zoetermeer is.

Jansen is de eerste keus van zowel de vertrouwenscommissie als Provinciale Staten in Overijssel. Hij heeft de voorkeur gekregen op grond van zijn ervaring in het regionaal bestuur. Voordat hij werkte bij het KAN, was Jansen topambtenaar op Binnenlandse Zaken en was lid van het college van bestuur van de Universiteit Leiden.

Overijssel is de eerste provincie waar volgens nieuwe regels de namen van twee kandidaten openbaar worden gemaakt. Mogelijk neemt het demissionaire kabinet nog deze maand een beslissing. Jansen kan dan per 1 juni worden benoemd.