Gestolen miljard terug naar Nigeria

De Nigeriaanse regering heeft het op een akkoordje gegooid met familie en zakenvrienden van de overleden oud-president Sani Abacha.

Nigeria krijgt ruim een miljard dollar terug die Abacha en consorten uit de staatskas hadden gestolen.

In ruil laten de autoriteiten alle aanklachten vallen tegen Abacha's zoon Mohammed Sani Abacha en diens zakenvriend Bagudu Abubakar.

De familie van Abacha mag honderd miljoen dollar houden die volgens het Zwitserse openbaar ministerie ,,vergaard zijn voordat Abacha aan de macht kwam en die (...) aantoonbaar niet afkomstig van misdrijven zijn''.

Abacha die in 1998 onder nooit opgehelderde omstandigheden aan een hartaanval overleed, werd ervan beschuldigd 2,2 miljard dollar aan overheidsgeld in zijn zak te hebben gestoken. Volgens sommige rapporten zou hij tijdens zijn bewind van vijf jaar zelfs drie miljard dollar achterover hebben gedrukt. In 1999 riep Nigeria de hulp in van westerse landen om de verdwenen miljarden terug te krijgen. Zwitserland bevroor 670 miljoen dollar aan banktegoeden. Later werd nog een totaalbedrag van 1,4 miljard dollar getraceerd op bankrekeningen in Groot-Brittannië, Luxemburg, Liechtenstein en Jersey.

Van dat geld had Nigeria al een miljard dollar teruggekregen. Over het resterende bedrag is nu dus buiten de rechtbank overeenstemming bereikt tussen regering en nabestaanden van Abacha.

Tijdens zestien jaar militair bewind heeft een keur aan presidenten zich verrijkt met staatsgeld. De voorganger van Abacha, Ibrahim Babangida (1985 - 1993), en zijn opvolger, Abdulsalam Abubakar (1998 - 1999), worden er beiden van verdacht miljarden dollars te hebben laten `verdwijnen'.

Zij zijn niet aangepakt door de huidige burgerpresident Olusegun Obasanjo omdat ze hem bij de verkiezingen financieel hebben gesteund.