Galerieselectie

LUUK KRAMER

De tegenstelling tussen de woeste natuur en het gecultiveerde landschap is een belangrijk thema in het werk van Luuk Kramer (1958). Op zijn tentoonstelling Order/Disorder in Galerie Maria Chailloux toont hij grote kleurenfoto's van plekken waar nieuwbouwwijken uit de grond gestampt worden naast foto's van Franse landschappen die doen denken aan zeventiende-eeuwse schilderijen. Kramer, die zijn carrière begon als architectuurfotograaf, combineert zijn werk in opdracht steeds vaker met vrij werk. In beide gevallen brengt hij met zijn foto's de inrichting van het landschap in kaart.

Order/Disorder. Foto's van Luuk Kramer. Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam. 21 april t/m 18 mei, do t/m za 13-18u.

ELLEMIEKE SCHOENMAKER

In de tentoonstellingsruimte van Archipel in Apeldoorn hangen 636 beschilderde A-viertjes aan de muur. Op ieder vel staat een gezicht. Kunstenaar Ellemieke Schoenmaker baseerde de werken op afbeeldingen uit modebladen, maar gaf de modellen door middel van een verfbehandeling een heel nieuw uiterlijk. Zelf noemt ze haar werken Photobeautys. Schoenmaker begon haar serie door met Tipp-ex plaatjes uit tijdschriften te bewerken. Het resultaat is een eindeloze reeks eigenaardige schoonheidsidealen.

Werken op papier van Ellemieke Schoenmaker. Archipel, Vosselmanstraat 600, Apeldoorn. 20 april t/m 19 mei, do t/m zo 13-17u.

ERIK PAPE

De afgelopen jaren schilderde Erik Pape (1942) talloze stadsgezichten van Parijs. Bekende monumenten als de Notre Dame of de Pont Neuf zijn door de kunstenaar vaak in avondlicht weergegeven. De voorstellingen zijn omkaderd door een op het doek geschilderde lijst: een conceptuele ingreep waarmee Pape wil benadrukken dat het geschilderde weergaves van de werkelijkheid zijn. Bovendien schildert hij met dikke verfklodders bomen en struiken over de statische stadsgezichten heen. Met zijn werken lijkt Pape commentaar te leveren op de behaagzieke voorstellingen van de Montmartre-schilders, die juist hun best doen om de illusie van het stadsgezicht zo overtuigend mogelijk te maken.

Schilderijen van Erik Pape. Galerie Maurits van de Laar, Herderdstraat 6, Den Haag. 21 april t/m 26 mei, wo t/m za 12-18u.

BEIERLE/OP DE BEECK

In Galerie Ron Mandos zijn schilderijen te zien van Norman Beierle (Duitsland, 1967) en foto- en videowerken van Hans op de Beeck (België, 1969). Beierle gebruikt foto's en dia's die hij op rommelmarkten vindt als uitgangspunt voor zijn schilderijen. Hij schildert de familiefotos en vakantiekiekjes na, maar laat de meest afleidende elementen weg en maakt slechts gebruik van één kleurstelling. Gehuld in een sepiakleurige of groene gloed herinneren Beierles schilderijen aan lang vervlogen tijden. Ook de voorstellingen van Op de Beeck gaan schuil achter een kleurenfilter. Hij lijstte zijn foto's van wegrestaurants en kermiskramen in achter getint glas, waardoor je het gevoel krijgt de wereld door een zonnebril te bekijken.

Schilderijen van Norman Beierle en foto en videowerken van Hans op de Beeck. Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam. T/m 4 mei, do t/m za 13u-17u30.

De KAR

Vandaag wordt in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam de tweede editie van Kunstbeurs De KAR geopend. Vijftig Nederlandse galeries en kunsthandels bieden hier moderne kunst te koop aan. De nadruk ligt dit jaar op monumentale kunst. In en rondom het voormalige fabriekscomplex van Van Nelle staan beelden die je normaal gesproken bij kantoren of overheidsgebouwen zou verwachten.

De KAR Kunstbeurs. Van Nelle Ontwerpfabriek Rotterdam. 18 t/m 21 april, do en vr 13-21u, za en zo 11-18u.

En verder

foto's en video's van John Pilson t/m 18 mei bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; schilderijen en beelden van Armando t/m 8 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; fotoprints van Wilma Kuil t/m 28 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; schilderijen van Jiri Cernicky t/m 12 mei bij Noname Galerie, Hoogstraat 32, Rotterdam.