Europa minder hard in staalconflict

De Europese Commissie heeft aanvankelijke plannen voor vergeldingsmaatregelen tegen Amerikaanse importheffingen op staalproducten gedeeltelijk verzacht. De stap volgt na kritiek van vooral Duitsland en Groot-Brittannië, die een schadelijke handelsoorlog met de Verenigde Staten vrezen. Ook Britse en Duitse werkgeversorganisaties uitten zich kritisch.

De woordvoerder van Eurocommissaris Pascal Lamy bevestigde gisteren het bestaan van een ,,lange en een korte lijst'' van Amerikaanse importproducten die voor strafheffingen in aanmerking kunnen komen. Vertegenwoordigers van de vijftien EU-lidstaten buigen zich er morgen over.

De Europese Commissie stelde onlangs een lijst op van mogelijk met heffingen te treffen Amerikaanse importproducten ter waarde van 2,5 miljard euro, nadat de regering-Bush importheffingen tot 30 procent op staalproducten had ingesteld om sanering van de eigen staalsector te vergemakkelijken. Inmiddels heeft de Commissie een alternatieve lijst opgesteld met Amerikaanse importproducten van slechts enkele honderden miljoenen euro.

De tegenmaatregelen van de EU zouden in werking moeten treden, indien Washington blijft weigeren compensatie te geven aan de EU voor de opgevoerde bescherming van de Amerikaanse staalmarkt. IMF-topman Horst Kohler waarschuwde gisteren de EU ,,twee keer na te denken'' alvorens te besluiten tot tegenmaatregelen. Commissaris Lamy zei gisteren in de Financial Times dat de EU gedwongen kan zijn tot tegenmaatregelen om te voorkomen dat de publieke opinie zich tegen vrije handel keert.