En verder

Landelijke- en antiekroute

In de Betuwe en de Bommelerwaard is van 18 tot en met 21 april een route uitgezet die voert langs kwekerijen, galeries en winkels met antiek en tuindecoraties. Onder de 21 deelnemers bevinden zich de landgoedwinkel van de Heerlijkheid Mariënwaerdt waar o.m. landgoedproducten, chutneys en biologisch vlees worden verkocht, kwekerij Acanthus met kuipplanten en objecten van Terracotta, Strik & Co met Franse Curiosa en Briekantiek met oude bouwmaterialen, meubels, gereedschappen en etnografica. De route is circa 80 kilometer lang en leidt over landweggetjes waar de fruitbomen nu in bloei staan. De meeste deelnemers zijn gevestigd op bijzondere locaties, in monumentale panden, rietgedekte boerderijen of een steenfabriek. Logeren kan in de Gelderse T-boerderij van De Lindenhof in Tuil, een B&B dat vroege vogels een ontbijt voorzet, en high tea of maaltijden serveert.

Landelijke & antiekroute door de Betuwe & Bommelerwaard. Van 18 t/m 21 apr. Do t/m za 10-17u. Zo 11-17u. Folders bij VVV's. Inl 0418-592304 of www.antiekroute.info

Festival Privé

Op 20 en 21 april wordt in Utrecht het Festival Privé gehouden waarop Brieven en Dagboeken het centrale thema vormen. In het Museumkwartier zijn op vijftien diverse locaties: museu, boekhandels en galeries, aparte schrijfplekken ingericht waar voorbijgangers op speciaal briefpapier een liefdesbrief kunnen schrijven en die kunnen verzenden in een zelfgemaakte enveloppe via een Postiljon d'Amour. Er worden lezingen gehouden door schrijvers over briefwisselingen tussen b.v. Van Gogh en Gaugain en tussen F.B. Hotz en H.W. Kunst. Op de binnenplaats van Museum Catharijneconvent is een boeken- en schrijfwarenmarkt. Beide dagen zijn er ook Literaire Stadswandelingen, verzorgd door Oculare.

Festival Priveé, Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Tel 030-2313835. Za 20 en zo 21 apr. Op za om 13u is de officiële opening. De literaire wandelingen beginnen beide dagen om 11u en kosten E5 (inl www.oculare.nl). Om die tijd zijn ook de schrijfplekken geopend en kunnen kaarten voor de voordrachten worden gekocht in Museum Catharijneconvent. Kaarten kunnen worden besteld bij de Stichting Festival Privé. Tel 040-2116867.

Stinzenplanten

Stinzenplanten zijn verwilderde bolgewassen die voorkomen op oude landgoederen en bij kastelen. In de bostuin van de Warande op het landgoed Keppel bij Doetinchem bloeien in april en mei duizenden stinzenplanten. Sterhyacintjes, bosanamonen, kivietsbloemen, dichtersnarcissen en vogelmelk. Tijdens de dagen worden er rondleidingen en lezingen gehouden en kunnen ter plekke stinzenplanten worden aangeschaft.

Stinzenplantendagen. De Warande, Jan de Jagerlaan 2, Laag Keppel. Inl 0314-382440. Za 20 en zo apr van 10-17u. Entree E3 incl consumptie.

In Park Martenastate in het Friese Cornjum is 20 apr om 10u een excursie langs stinzenflora. Inl0512-381448.