Een slak zonder huis

Voor de ogen van het Argentijnse volk ging de voetballer Diego Armando Maradona op 10 november 2001 een beetje dood. Het was de dag dat Pluisje in een bomvol stadion La Bombonera besefte dat zijn leven als voetbalgod definitief voorbij was. Maradona rest nog slechts een leven als sterveling tussen de gewone mensen.

In een nieuwe reeks van de serie In de ban van sport staat vanavond het leven van Maradona centraal. De voetballer geeft in een openhartig gesprek met Raymond Bouwman zijn mening over de crisis in zijn zo geliefde Argentinië, filosofeert over de toekomst en blikt terug op zijn leven als voetballer.

De populairste Argentijn uit de geschiedenis leerde als kleine arme jongen ooit met zijn voeten spreken in de volksbuurt Fiorito in Buenos Aires. Maradona wist zich voetballend uit de malaise te trekken, maar weigert als multimiljonair zijn afkomst te verloochenen. Zijn favoriete maaltijd is nog altijd een portie kikkers.

Samen met zeven broers en zussen groeide hij met zijn ouders op in krakkemikkig krot. Het huisje is inmiddels door de nieuwe eigenaar omgetoverd tot een toeristische attractie waarvoor nieuwsgierigen entreegeld moeten betalen. Vele buurtbewoners claimen bevriend te zijn geweest met de held Maradona die zich al jaren niet meer in Fiorito heeft laten zien. De buurt waar de droom van het jongetje Diego langzaam maar zeker veranderde in werkelijkheid leeft nog wel voort in de gedachten van de voormalige voetballer van onder meer Barcelona, Napoli en Boca Juniors.

Zoals het hele leven van Maradona inmiddels een grote herinnering is voor de voetballer wiens lijf niet meer kan wat zijn geest wil. Niemand hoeft hem te vertellen dat hij de beste voetballer van de wereld was. Dat weet Maradona zelf namelijk als geen ander. Het afscheidsfeest dat hij vorig jaar kreeg is volgens Maradona zelf nu al het afscheid van de eeuw. Hij is er namelijk van overtuigd dat niemand hem ooit zal overtreffen.

Maradona vlucht nu af en toe nog weg bij zijn favoriete tango `de droom van het jongetje'. Toen in november tijdens zijn afscheidswedstrijd het laatste fluitsignaal klonk, biggelden de tranen over de wangen van de eens zo geniale voetballer. Zijn droom was voorbij. Want de Maradona zonder bal is als een slak die zijn huis heeft verloren.

In de ban van sport, RTL5, 22.35-23.35u.