Een ander joods zelfrespect

Het siert Ronny Naftaniel dat hij ruiterlijk erkent dat de ontsporingen bij de demonstratie van het `Platform stop de oorlog tegen de Palestijnen' niet te wijten waren aan de organisatoren (Opiniepagina, 16 april). Het weren van antisemitische teksten is dan ook in de eerste helft van de demonstratie goed gelukt. Zijn verontwaardiging over borden met zowel een davidsster alsook een hakenkruis is terecht.

Toch is in dit verband een opmerking over de generale staf van het Israëlische leger op zijn plaats. Die heeft namelijk eind januari van dit jaar, bij de voorbereiding van het huidige offensief in dichtbevolkte Palestijnse gebieden, geadviseerd goed te bestuderen hoe Hitlers Wehrmacht en SS te werk gingen bij de inval in het getto van Warschau, aldus de Israëlische krant Ha'aretz. Naftaniel vraagt naar de joodse trots van de betogers van `Een Ander Joods Geluid' toen de hakenkruisen verschenen. Wel, die was al behoorlijk gekwetst door genoemde berichten in Ha'aretz. Veel belangrijker is dat primitief antisemitisme, geuit door losgeslagen randfiguren, het probleem is van dat soort antisemieten en niet van andere deelnemers.

De grootste fout begaat Naftaniel echter als hij `Een Ander Joods Geluid' gebrek aan zelfrespect verwijt. Het is juist uit zelfrespect dat deze groepering bij die demonstratie aanwezig wilde zijn. Wat geradicaliseerde Marokkaanse jongeren zeggen, schreeuwen of tonen, is niet de verantwoordelijkheid van `Een Ander Joods Geluid'. Deze wilde zich door de aanwezigheid bij deze demonstratie duidelijk zichtbaar distantiëren van teksten van mensen uit Israël zelf, en dan niet van randgroepjongeren maar van toppolitici. Zo heeft Ariel Sharon gezegd: ,,We moeten ervoor zorgen dat er aan de Palestijnse kant zo veel mogelijk slachtoffers vallen''. Even beangstigend is een uitspraak van de nieuwste minister in het kabinet-Sharon, Effi Eitam, dat een nieuwe joodse tempel op de Tempelberg moet worden gebouwd. Ook zegt hij dat er nooit een Palestijnse staat westelijk van de Jordaan kan komen en uit hij de bereidheid hele Palestijnse dorpen van de aardbodem te laten verdwijnen. Het is juist uit zelfrespect dat `Een Ander Joods Geluid' zich hiervan distantieert.

Hajo Meyer is medebestuurder van de stichting `Een Ander Joods Geluid'.

    • Hajo Meyer