Bioscoopbezoek in 2001 fors toegenomen

De Nederlandse bioscopen hebben een uitstekend jaar achter de rug. De theaters trokken in 2001 24 miljoen bezoekers, dat is bijna 2,5 miljoen meer dan in 2000.

Deze cijfers heeft de Nederlandse Federatie voor Cinematografie (NFC) vandaag bekendgemaakt. De bioscopen hadden een gezamenlijke omzet van bijna 150 miljoen euro, dat is ruim 20 miljoen euro meer dan in 2001. De best bezochte film in 2001 was in Nieuw-Zeelands opgenomen film Harry Potter and the Philosopher's Stone met 1,62 miljoen bezoekers. Dat is vooral opmerkelijk omdat de film pas eind november in de bioscopen kwam. Een andere opvallende titel in de top tien is de film The Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring. Hoewel deze productie in het jaar 2001 slechts twaalf dagen draaide, behaalde de rolprent met een half miljoen bezoekers toch een achtste plaats. Na Harry Potter volgen Bridget Jones's Diary (tweede plaats, 1,1 miljoen bezoekers), Pearl Harbor (derde plaats, 823 duizend bezoekers) en Hannibal (vierde plaats, 790 duizend bezoekers). De best bezochte Nederlandse film was Costa! met 672 duizend bezoekers.