Beurs mat, Olie grootste stijger

De twijfel die de Koninklijke/Shell Groep vanmorgen uitte over de overname van het Britse Enterprise leidde vanmorgen tot een koersstijging van Koninklijke Olie met 1,15 procent. Koninklijke was daarmee de grootste stijger van de belangrijkste Amsterdamse beursfondsen, en klom tegen de trend in. In de Britse begroting zullen de belastingen worden opgeschroefd, zo maakte minister van Financiën Brown vanmorgen bekend, en onderdeel is een belasting van 10 procent op olie en gas. Dat kan volgens analisten Enterprise 50 miljoen euro per jaar aan inkomsten schelen. Shell maakte vervolgens bekend de overname van Enterprise opnieuw te bekijken, hoewel nog te bezien valt of de belastingmaatregel een zodanig ingrijpende gebeurtenis is dat Shell nog juridisch onder het bod op Enterprise uit kan.

De trend op de Amsterdamse beurs was vanmorgen licht naar beneden, na een licht koersverlies op Wall Street. De AEX-index stond rond het middaguur op een verlies van 0,4 procent, op 526,89 punten.

Opmerkelijk was het koersverlies, met 0,2 procent op 48,24 euro, van Akzo Nobel. Collega-farmaceut Novartis presenteerde meevallende kwartaalcijfers, maar de Arnhemse multinational kon daar op het Damrak geen profijt van trekken. Een flinke veer, 11,3 procent op 2,86 euro, liet KPNQwest. Analisten van Credit Suisse First Boston meldden dat het bedrijf in de tweede helft van volgend jaar een financieringsgat van ruim 600 miljoen euro zal hebben.

Ook op de andere Europese beurzen was het rustig. Londen noteerde vrijwel onveranderd, Parijs 0,1 procent hoger. Frankfurt gaf 0,15 procent prijs.

De Duitse softwareonderneming SAP presenteerde resultaten die aan de onderkant van de verwachtingen lagen. Zorgelijk vonden de beleggers de sterke daling van de licentie-inkomsten. Het aandeel SAP daalde snel met 2,4 procent, maar later bedroeg het verlies 1,3 procent.

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen een kleine winst geboekt. De Nikkei-index steeg met 32,02 punten tot 11.575,73. Dat komt overeen met een winst van bijna 0,3 procent.

De meeste andere beurzen in Azië waren hoger. In Zuid-Korea gingen de koersen omhoog met 0,75 procent. In Hongkong was de beursindex aan het eind van de handel 1,15 procent hoger.