Amerika krijgt een binnenlands leger

De Verenigde Staten krijgen voor het eerst een binnenlandse defensiemacht die het Amerikaanse grondgebied zal gaan verdedigen. Dat heeft minister van Defensie Donald Rumsfeld gisteren bekendgemaakt.

Het nieuwe leger, de Northern Command, zal militaire steun gaan verlenen aan, en samenwerken met federale en lokale overheden in geval van terroristische aanslagen en natuurrampen. De bevelhebber van de Northern Command wordt verantwoordelijk voor de verdediging van de VS te land, ter zee en in de lucht en zal de Amerikaanse troepen in de VS leiden.

In de huidige bevelstructuur wordt de verantwoordelijkheid voor het Amerikaanse grondgebied gedeeld door verschillende legereenheden. Het ministerie van Defensie besloot na de aanslagen van 11 september het leger te reorganiseren. Voor 11 september was het Amerikaanse leger niet voldoende uitgerust om te reageren op dreigementen vanuit de VS en mocht het volgens een wet uit 1878 zich niet bezighouden met binnenlandse ordehandhaving.

Volgens het Pentagon geeft de herstructurering ook de veranderingen in de wereld weer sinds het einde van de Koude Oorlog. Minister Rumsfeld zei dat de vorming van het nieuwe leger was bedoeld om de ,,de uitdagingen van de 21ste eeuw beter aan te kunnen''.

De Northern Command zal ook verantwoordelijk worden voor de militaire samenwerking met Canada en Mexico. Canada en de VS werken al samen in het North American Aerospace Defense Command, en een soortgelijke samenwerking zal, als het Canadese parlement akkoord gaat, ook voor land en zee worden opgezet.

Andere veranderingen die Rumsfeld aankondigde, zijn onder meer het plaatsen van Rusland en de Kaspische Zee onder de Amerikaanse bevelhebber in Europa.

Woordvoerders van het Pentagon spreken van de grootste hervorming van Defensie sinds de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe legereenheid moet 1 oktober operationeel zijn.