Wie is waar

De berichtgeving over de bouwfraude volgt hij met ,,meer dan gemiddelde belangstelling'', vertelt advocaat Mark Moolhuizen (33). Moolhuizen was tot voor kort hoofd juridische zaken van het Kenniscentrum Publiek Private Samenwerking van het ministerie van Financiën, waar hij grote aanbestedingsprojecten begeleidde. Deze week is hij toegetreden tot advocatenkantoor Van Doorne.

Voordat Moolhuizen bij het ministerie werkte, adviseerde hij als advocaat overheden over publiek-private samenwerking. Hij wilde eens kijken hoe het er ,,aan de andere kant'' uitzag. Dat maakt dat hij cliënten nu anders, meer oplossingsgericht adviseert dan voorheen. ,,Met een puur juridisch advies komt een cliënt niet verder'', zegt Moolhuizen, ,,omdat de politieke besluitvorming doorspekt is met tegenstrijdige belangen van de verschillende departementen. Er wordt lang niet altijd goed aanbesteed, vaak gebeurt dat ondershands. Publiek-private samenwerking vereist een zakelijke overheid. Bij het ministerie van Financiën hebben ze dat goed door, maar bij uitvoerende ministeries als Verkeer en Waterstaat is nog een slag te maken.''

Als alles volgens plan verloopt, wordt Moolhuizen al in januari aanstaande partner bij Van Doorne.

Bert van Bolderick, directievoorzitter van Zilveren Kruis Achmea, maakt binnen de Achmea Groep de overstap naar de business unit Achmea Particulieren. Daar heeft hij de taak om verzekeraars Centraal Beheer (CB) en FBTO tot één geheel te smeden. De twee verzekeraars hebben ,,absoluut conflicterende belangen'', zegt Bolderick, ,,omdat ze elkaars markten overlappen''. Maar hij ziet er niet tegenop om die klus te volbrengen. ,,Ik ben 57, werk al 25 jaar voor CB en zal daarvoor alle charme en innemendheid aan de dag leggen''. Bolderick heeft bovendien eerder met dit bijltje gehakt. Hij bracht de fusie tot stand van vier verschillende ziektekostenverzekeraars, die werden samengevoegd tot Zilveren Kruis. Bolderick werkt nu direct onder de raad van bestuur. Zijn promotie vindt hij ,,een mooie stap''. De laatste? Bolderick: ,,ik denk het wel, maar wie weet tot welke hoogte ik nog kan stijgen na mijn zestigste''.

Achmea zag vorig jaar de omzet met 9 procent stijgen maar de winst exclusief buitengewone posten flink dalen door tegenvallende resultaten op de beurs.

Bij Macintosh Retail Group, van onder meer Kwantum, Dolcis, Halford en Manfield, maakt bestuursvoorzitter Gert Beijer na 25 jaar plaats voor Frank de Moor (39), die nu leiding geeft aan dochteronderneming Kwantum Nederland, België en GP Décors in Frankrijk. De Moor, Belg van origine, zal per oktober dit jaar toetreden tot de raad van bestuur van Macintosh, en per 1 februari volgend jaar de leiding daarvan overnemen. Hij mag van de raad van commissarissen nog geen commentaar geven, vertelt een woordvoerster van het bedrijf.

Macintosh bedient jaarlijks zo'n 100 miljoen klanten in bijna 800 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Het bedrijf, dat ook aan e-business doet, heeft 8.300 werknemers en maakt een omzet van zo'n 1 miljard euro.

De Moor wordt als directeur van Kwantum Nederland opgevolgd door de huidige directeur Product Management van het bedrijf Erik Coorens (37).

personalia@nrc.nl