Vrouwen en snorren

Drag kings zijn vrouwen die zich als mannen verkleden, met snorren en een opgeplakte five o'clock shadow, afgebonden borsten en schoudervulling tussen hun benen. Lijkt de scheidslijn tussen mannelijke travestieten en transseksuelen inmiddels tamelijk duidelijk gedefinieerd, bij vrouwen die zich als mannen verkleden heerst nog veel sekseverwarring.

De rituele transformatie naar het mannelijke alter ego is voor de in Venus Boyz geportretteerde vrouwen verschillend gemotiveerd. Voor de meesten is het een bijna kunstzinnige, theatrale ervaring, waarin zelfbewust over vrouw- en manbeelden en seksualiteit kan worden nagedacht. De Zwitserse documentairemaker Gabriel Baur blijft aan de buitenkant, bij de afbeelding van zijn onderwerp. Het is ook heel fascinerend om naar vrouwen te kijken die levensechte mannen worden. Ze scheren hun hoofdhaar alsof het hun wangen betreft, die ze secuur met plukjes haar beplakken. ,,Drag King is camp'', zegt een van de dames met baarden. De ene uitzinnige nachtclubscène volgt de andere op. Waar Bauer betekenis zoekt door interviews en theorievorming, gedoe met scherpte en kleur of het portretteren van vrouwen die met behulp van (illegale) hormomen `echte' mannen willen worden, schiet de informatiewaarde van zijn film tekort.

Venus Boyz. Regie: Gabriel Baur. Met: Bridge Markland, Shelly Mars, Mo B. Dick. In 10 bioscopen (DocuZone).