Voetbalprofs vanaf 2003 op kunstgras

De eerste clubs in het betaalde voetbal gaan naar verwachting vanaf het seizoen 2003/2004 op kunstgras spelen. Dat zei directeur Henk Kesler van de KNVB gisteren in Zeist.

De KNVB neemt tijdens een vergadering op 3 juni een besluit over de invoering. Pas als de voetbalclubs het eens zijn over de gewenste kwaliteit en als ze voldoende hebben kunnen trainen op kunstgras, worden de bestaande velden vervangen. De Europese voetbalbond UEFA is een voorstander van kunstgras. De UEFA geeft zes Europese clubs een subsidie van 400.000 Zwitserse francs om een nieuw veld twee jaar uit te proberen. Daarbij geldt de restrictie dat ze nog geen Europees voetbal mogen spelen op het kunstgras.

Ajax, dat plannen heeft voor snelle invoering van kunstgras, zou dus niet in aanmerking komen. ,,Of ze moeten het veld er voor het Europees voetbal tijdelijk uitslopen'', aldus Kesler. De richtlijnen van de UEFA lopen overigens nog uiteen met die van de FIFA. De wereldbond vraagt voor certificering van de kunstgrasvelden juist geld (150.000 Zwitserse francs) van de clubs.

Kesler: ,,Er zullen links en rechts nog wel wat weerstanden moeten worden overwonnen. Er zijn in Nederland ook clubs die vinden dat aan de kwaliteit van het product nog wat ontbreekt. Maar uit een enquête onder de clubs blijkt ook dat kunstgras de toekomst heeft.''

De leveranciers kennen helemaal geen twijfels meer. ,,De conservatieve voetbalwereld is om'', zegt Karel Pluim van Edel Grass. Zijn bedrijf gaat Ajax van het grasmatprobleem in de Arena afhelpen. Er ligt al kunstgras in twee sportzaaltjes van Ajax. Als dat bevalt komt er een nieuw trainingsveld op De Toekomst en daarna is het hoofdveld aan de beurt.

Edel Grass leverde al in 1999 een trainingsveld aan FC Twente. De vrees van de voetballers was altijd dat slidings op het kunstgras brandwonden opleveren. Volgens Pluim is dat met de nieuwe grondstof `low sliding resistance' verleden tijd. Het gras is ook anders dan op de hockeyvelden. ,,Dat is 24 millimeter diep, voor voetballers nu tot 70 millimeter.''

Een veld kost ongeveer 450.000 euro, maar gaat tien tot vijftien jaar mee. Op een natuurgrasveld spelen voetballers jaarlijks 200 uur, op kunstgras is 1.500 uur mogelijk. Pluim: ,,En je kunt bij elk weer spelen, zelfs tot min twintig graden. Nooit meer afgelastingen. Bovendien neemt de kans op blessures af.'' Aanleggen kost zes tot acht weken. Verder volstaat een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

De KNVB presenteert in juni een studie onder 870 gebruikers van kunstgras, waarop de bond de richtlijnen zal gaan baseren.