VN maakt plan voor hulp aan Srebrenica

De Verenigde Naties hebben gisteren in Sarajevo een programma voor de wederopbouw van Srebrenica gepresenteerd. Voor het programma met een looptijd van drie jaar heeft het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP) 14 miljoen euro uitgetrokken.

Het programma is met name gericht op de ontwikkeling van de plaatselijke economie van de stad en de regio Srebrenica, overheidsprojecten, infrastructuur en huisvesting, zo zei gisteren UNDP-woordvoerder Moises Venacio. Verwijzend naar het drama van juli 1995, toen in het formeel onder VN-bescherming staande Srebrenica zevenduizend moslim-mannen door de Bosnische Serviërs werden vermoord, zei Venacio te hopen dat het programma ,,een erfenis van hoop zal achterlaten' als het wordt afgesloten, in plaats van een erfenis van ,,vernietiging en verwoesting'. Twee jaar geleden hebben de VN in een rapport over het drama in Srebrenica een groot deel van de verantwoordelijkheid op zich genomen.

Srebrenica is tussen 1995 en 1999 vrijwel verstoken geweest van internationale hulp. Daar kwam eigenlijk pas in 2000 verandering in. Toen kregen bij gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst na 1995 moslims een meerderheid in de gemeenteraad en kreeg Srebrenica een moslim-burgemeester, ook al bleef het aantal moslim-inwoners beperkt tot enkele tientallen. Bovendien verloren de meest radicale Servische elementen in 2000 hun zetel in de gemeenteraad.

Venacio zei gisteren bij de presentatie van het programma dat het niet moet worden gezien als ,,liefdadigheid of een aalmoes' die voortkomt uit schuldgevoelens. Het programma, aldus de UNDP-woordvoerder, moet een ,,geïntegreerd kader' scheppen voor steun aan ,,de moedige mensen die hun gebroken leven weer opbouwen'.