Van Baal weg na politieke druk

Generaal A. van Baal, bevelhebber van de Koninklijke Landmacht, heeft vanmiddag onder zware politieke druk zijn functie opgegeven.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei vanmorgen dat Van Baal ,,gelet op de publieke discussie' zijn functie in het belang van de landmacht ter beschikking had gesteld. Minister De Grave heeft Van Baals ontslag inmiddels aanvaard.

De afgelopen dagen was de bevelhebber onder politieke druk gekomen na publicatie van het NIOD-rapport over de val van Srebrenica, waarin wordt gesteld dat de top van de landmacht herhaaldelijk de minister van Defensie informatie heeft onthouden of van verkeerde informatie heeft voorzien.

De drie grote partijen in de Tweede Kamer, PvdA, VVD en CDA, stelden vanmorgen dat een stevige sanering van de top van de landmacht onvermijdelijk is geworden, waardoor Van Baals positie feitelijk onhoudbaar werd.

De sinds gisteren demissionaire minister De Grave raakte vorige week in ernstige verlegenheid door het NIOD-rapport. De Grave overwoog serieus hierom af te treden, nog voor de rest van het kabinet hiertoe gisteren besloot.

Van Baal zelf, die pas sinds vorig jaar in functie is, weigerde in eerste instantie het veld te ruimen. Na langdurig intern overleg gisteren stelde de generaal voor een integriteitsonderzoek binnen de landmacht door onafhankelijke deskundigen te laten verrichten. De partijen in de Tweede Kamer zagen hierin echter volstrekt geen heil. PvdA-woordvoerder Koenders sprak zelfs van een ,,onzinnige suggestie'.

Van Baal wees er tot zijn eigen verdediging echter op dat juist NIOD-directeur prof. H. Blom vorige week stelde dat hem niet speciaal blaam trof op het punt van de gebrekkige informatievoorziening naar de minister. Het meest uitgesproken over het vertrek van Van Baal was vanmorgen de VVD-fractie. Bij monde van woordvoerder K. Berghuis liet ze weten dat ze het goed zou vinden als Van Baal vertrok. ,,Er moeten mensen weg bij de legertop en dat betekent dat ook Van Baal niet kan blijven.'

De PvdA en het CDA namen een formeler standpunt in, maar maakten er geen geheim van dat ook volgens hen krachtig ingrijpen in de landmachttop onafwendbaar was. Het CDA vroeg zich af of de demissionaire minister wel de aangewezen man is zo'n schoonmaakoperatie te leiden, aangezien De Grave zelf verzuimd heeft eerder maatregelen te nemen, ook al had hij al in 1988 aanwijzingen dat de landmachttop de politieke leiding niet altijd volledig informeerde.

Gerectificeerd

De Grave

In het artikel Van Baal weg na politieke druk (17 april, pagina 1) staat dat minister De Grave al in 1988 aanwijzingen had dat de landmachttop geen volledige informatie verstrekte. Dat moet 1998 zijn.