Vakbonden Italië: staking succesvol

Een algemene staking van acht uur heeft Italië gisteren grotendeels platgelegd. Met de werkonderbreking, de eerste algemene staking in twintig jaar, protesteerden de vakbonden tegen een nieuwe arbeidswet die ontslagmogelijkheden verruimt.

Volgens de bonden is de staking nagenoeg totaal nageleefd. In sommige regio's nam bijna 100 procent van de werknemers aan de werkonderbreking deel. Volgens woordvoerders van de vakbonden hebben zo'n dertien van de 21 miljoen werknemers het werk neergelegd. Onafhankelijke waarnemers spraken over ongeveer zes miljoen stakers. De drie grootste vakbonden, het linkse CGIL, het katholieke CISL en het centrumrechtse UIL hebben samen meer dan elf miljoen leden.

De Italiaanse premier Berlusconi zei later bereid te zijn de onderhandelingen met de bonden over de arbeidswet te hervatten. Hij bleef echter bij zijn standpunt dat een hervorming van de arbeidswetten nodig is. Hij zei tevreden te zijn over de gematigde houding die de vakbondsleiders tijdens hun toespraken innamen. Volgens Berlusconi zijn er genoeg manieren om de vastgelopen gesprekken weer op gang te krijgen.

De hele dag lag het werk bij de meeste instellingen en bedrijven stil. In de ziekenhuizen behandelden artsen alleen nog spoedgevallen. Scholen, universiteiten, overheidsdiensten, banken, postkantoren, fabrieken en de meeste supermarkten bleven dicht.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia annuleerde driekwart van haar vluchten, het openbaar vervoer reed niet en de veerboten bleven in de havens liggen. De dagbladjournalisten gingen maandag al in staking, waardoor er dinsdag geen kranten verschenen. Radio en televisie zonden alleen korte berichten uit.

In de grote steden gingen miljoenen mensen voor protestdemonstraties de straat op. De grootste betogingen met honderdduizenden deelnemers waren in Rome, Milaan, Turijn, Bologna en Napels. In Florence hield CIGL-voorzitter Cofferati een toespraak voor enkele honderdduizenden toehoorders.