Uitzendsector: stijging vraag naar personeel

De grootste uitzendbedrijven ter wereld, Adecco en Manpower, hebben over het eerste kwartaal van dit jaar een herstel gezien van de vraag naar personeel, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2001.

Maar de omzet is nog altijd beduidend lager dan in de eerste periode van 2001.

Het Zwitserse Adecco, mondiaal de grootste uitzendketen, maakte vandaag een winstdaling bekend van 38 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2001. De nettowinst van het Zwitserse concern, voor afschrijving van goodwill, bedroeg in het eerste kwartaal 101 miljoen Zwitserse franc (69 miljoen euro). Het bedrijf had rekening gehouden met het verlies en zelfs een nog forsere winstdaling gevreesd.

De omzet zakte 11 procent tot 6 miljard franc, terwijl de operationele winst met eenderde daalde tot 186 miljoen franc. ,,We denken dat we het dieptepunt achter de rug hebben'', zei bestuursvoorzitter John Bowmer in een toelichting. ,,De terugloop van de omzet en de winst is gelijk aan het vierde kwartaal van 2001. Dit geeft waarschijnlijk aan dat we het dieptepunt van de economische neergang hebben bereikt.'' Adecco gaat ook uit van een moeilijk tweede kwartaal, maar daarna zal de situatie verbeteren, zo denkt Bowmer. Nu is er al herstel in de Verenigde Staten over de hele linie en in de Britse IT-sector.

De aankomende bestuursvoorzitter van Adecco, Jérôme Caille zei vandaag in een reactie: ,,Economisch moeilijke tijden bieden ook grote mogelijkheden, vooral voor leiders.''

Het Amerikaanse Manpower, nummer twee in grootte, zag de omzet en winst in vergelijking met begin vorig jaar eveneens sterk teruglopen. Manpower kwam gisteren met cijfers. De omzet in het eerste kwartaal bedroeg 2,28 miljard dollar (2,57 miljard euro). Vorig jaar was dit nog 2,65 miljard dollar. Jeffrey Joerres, bestuursvoorzitter van Manpower, liet weten dat het tij aan het keren is. ,,Voor het eerst in maanden hebben we een toename gezien in de vraag naar onze diensten'', zei Joerres in een verklaring. Op de belangrijkste markten voor het bedrijf: Frankrijk en de Verenigde Staten bestaat nu een de trend in opwaartse richting. ,,Wij verwachten dat het tweede kwartaal de sterkte en de snelheid van het herstel zal bepalen'', aldus Joerres. Adecco was in 2001 met een omzet van 18,5 miljard euro wereldwijd marktleider in de uitzendsector, gevolgd door Manpower (11,7 miljard euro) en de Nederlandse bedrijven Vedior en Randstad met omzetten van respectievelijk 6,7 miljard euro en 5,8 miljard euro.