Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Veel aandacht voor het Kamerdebet over de val van het kabinet. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Eveneens aandacht voor de val van het kabinet en portretten van de twee kandidaten voor het Franse presidentschap, Chirac en Jospin. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Onder meer verslag en reacties op het debat over de val van het kabinet. Ned.3, 22.29-22.59u.

Slot Rottenberg. Gesprek met PvdA-lijsttrekker Melkert over leiderschap, humor en de val van het kabinet. Ned.3, 23.15-23.55u.

DOCUMENTAIRE

Werelden: Stilzwijgend. Engelse documentaire over de zelfmoorden in het bos aan de voet van de legendarische berg Fuji. In het bos met de bijnaam `het schaduwwoud' beëindigen veel wanhopige Japanners hun leven. Een belangrijk deel van de zelfmoorden wordt toegeschreven aan schaamte over ontslag en de gevolgen van de economische recessie. Ned.1, 22.50-23.48u.

AMUSEMENT

De nationale humor test. In drie blokken van elk 13 vragen worden kijkers, en in de televisiestudio bekende Nederlanders, aan de tand gevoeld over hun `gevoel voor humor'. Ned.2, 20.25-21.20u. & 22.02-22.47u.

KUNST

Het uur van de wolf: Het grootste van het grootste. Het verhaal van de joodse kleermaker Abraham Tuschinski uit Polen die, op weg naar Amerika, in Nederland bleef steken. Hij realiseerde in Amsterdam het Tuschinski theater. Toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak, verloor Tuschinski vier bioscopen bij het bombardement in Rotterdam. In 1942 kwam hij tragisch aan zijn einde in het vernietigingskamp Auschwitz. Ned.3, 20.05-21.28u.

FILM

. East of Eden (Elia Kazan, 1955, VS). In emotioneel aangezette verfilming van de door Kaïn en Abel geïnspireerde roman van John Steinbeck speelde James Dean de eerste van de drie hoofdrollen die zijn oeuvre zou gaan omvatten. Op het Californische platteland van 1917 hongert Dean naar de liefde van vader Raymond Massey, wiens voorkeur naar andere zoon uitgaat. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

. Trainspotting (Danny Boyle, 1996, Engeland). Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing. Canvas, 21.00-22.35u.

Bella Bettien (Hans Pos, 2002, Nederland). Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.07-22.50u.

Breakheart Pass (Tom Gries, 1976, VS). Door Alistair MacLean geschreven verfilming van eigen roman. Mysterieuze moorden teisteren passagiers van trein die door de Rockies van 1870 dendert. BBC1, 0.40-2.15u.

08/15 (2) (Paul May, 1954, West-Duitsland). Tweede van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over opleiding en praktijkervaring van een pientere Duitse doorsnee-soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de grootste kassuccessen uit de Duitse jaren vijftig maakt anti-militaristische pretenties nauwelijks waar. ZDF, 1.25-3.10u., zwart-wit.

South of St. Louis (Ray Enright, 1949, VS). Routine-western met Joel McCrea, Zachary Scott en Douglas Kennedy als ranchers die na de Burgeroorlog betrokken raken bij wapensmokkel. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u.

RADIO

Kunststof. Gast is hoofdredacteur Suzanne Weusten van het maandblad Psychologie dat inmiddels twintig jaar bestaat. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van cabaretier Jeroen van Merwijk in Utrecht een gesprek met Erik Bindervoet en Robbert Jan Henkes die Finnegans Wake van James Joyce vertaalden. In het tweede uur vertelt schrijfster Flip Willemsen over haar roman In De Leugendeur, een verhaal over het puberleven van twee meisjes van vijftien. 747AM, 22.02-24.00u.

Knetterende letteren. Herhaling van het gesprek met Elisabeth Lockhorn over haar gebundelde interviews met 16 Nederlandse schrijvers, getiteld Geletterde Mannen. Verder schrijfster Doeschka Meijsing over haarboek 100% chemie en recensent Kester Freriks over de roman Indian Summer van de Deense schrijver Jens Christian Gr⊘ndahl. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.