Technologie zet zijn opmars voort

Philips en chipmachinefabrikant ASML, het duo dat gisteren al de show stal op het Damrak, zetten vanmorgen hun opmars voort. Philips steeg opnieuw, ditmaal met 2 procent, tot 35,45 euro rond het middaguur en dat is de hoogste koers in bijna een jaar. ASML kon met 2,8 procent omhoog en was daarmee de grootste stijger onder de AEX-fondsen.

Een gunstige koersontwikkeling op Wall Street, waarop gisteren overdag in Europa overigens al was geanticipeerd, versterkte het gunstige momentum van de koersen in Amsterdam. Een extra impuls kwam van de kwartaalcijfers van Intel. De Amerikaanse chipproducent voldeed aan de verwachtingen en beleggers hopen nu dat er een einde komt aan de winstdalingen in de technologiesector.

De AEX-index klom met 0,7 procent tot 529,88 punten, en dat is nog net geen verbetering van het hoogtepunt van 28 maart toen de index 531,21 punten aantikte en daarmee het hoogste niveau haalde sinds de koersval van afgelopen september. In de rest van Europa noteerden de belangrijkste indices ook winsten. Parijs steeg 0,5 procent, Frankfurt 0,2 procent en Londen 0,2 procent.

Onderaan de ranglijsten bungelde in Amsterdam de kabelonderneming UPC. Die daalde vanmorgen met 11 procent naar 0,08 eurocent, na gisteren kortstondig een tussentijds diepterecord te hebben gevestigd van 0,07 eurocent. Deze waarden zijn minder dan een promille van de recordkoersen die UPC twee jaar geleden nog liet aantekenen.

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio stegen in navolging van Wall Street flink. De Nikkei-index sloot woensdag de handel af op 11.543,71 punten, 197,05 punten (ruim 1,7 procent) hoger dan de voorgaande dag. Technologiefondsen waren in Tokio het meest in trek.

De Japanse internetinvesteerder Softbank viel uit de toon met een daling van 9,2 procent. Softbank maakte eerder deze week bekend dat het zijn belang in Yahoo heeft verkleind, wat vragen heeft opgeroepen over de financiële positie van de onderneming.

Op de overige beurzen in het Verre Oosten waren beleggers in Zuid-Korea het uitbundigst. In Seoul steeg de beursindex 3,2 procent. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde 2,8 procent hoger en in Australië sloot de belangrijkste beursgraadmeter met een winst van 0,4 procent.