Striptekenaar Vranken wint Debuutprijs 2002

De Zeeuwse tekenaar Benno Vranken (1962) krijgt deze prijs voor het dit jaar verschenen boek Kustbewoners. In deze verhalenbundel maken gerimpelde, aardappelachtige mensen mistroostige avonturen mee, die zelden goed aflopen. Vrankens robuust vormgegeven verhalen spelen zich altijd af aan de zee, die zijn grootste inspiratiebron is, en die in zijn geval garant staat voor melancholie en havenromantiek.

De tekenaar groeide op in Zeeland, bezocht de kunstacademie in Rotterdam en keerde daarna terug naar de kustprovincie omdat hij ,,'s ochtends altijd de zee wil ruiken'' en de ,,sombere, verlaten sfeer van een kuststadje'' hem aanspreekt.

Benno Vranken is freelance illustrator en werk o.a. voor de Telegraaf. Hij is al langere tijd bezig met strips die tot nu toe vooral in eigen beheer worden uitgeven. Hij publiceert ook regelmatig in het Rotterdamse striptijdschrift Zone 5300.

Dit is de eerste keer dat de VPRO Debuutprijs (waaraan 1000 euro is verbonden) wordt uitgereikt in het kader van de Stripdagen Haarlem. Tijdens de opening van de Stripdagen op 31 mei zal ook voor het eerst de VPRO Grand Prix (2500 euro) worden toegekend. Voor die prijs zijn drie Amerikanen genomineerd: Daniel Clowes, Chris Ware en Joe Sacco.

Benno Vranken: Kustbewoners, uitgeverij Stichting Zet.El i.s.m. Zone 5300, 13,59 euro.