Stap Kok oogst lof wereldpers

Buitenlandse kranten en tv-journaals besteden ruime aandacht aan de val van het Nederlandse kabinet. De Britse tv-zender BBC opende er gisteravond zijn nieuwsuitzending mee, evenals de Belgische zender VRT. In de Duitse Tageschau was het aftreden het vierde item.

In de berichtgeving in buitenlandse dagbladen is er vandaag zowel waardering als kritiek. De Britse kranten The Independent en Financial Times stellen het besluit van het kabinet-Kok om voltallig af te treden ten voorbeeld aan andere regeringen. ,,Een signaal dat sommige westerse politici tenminste in staat zijn de confrontatie met beschamende fouten uit het verleden aan te gaan'', aldus The Independent. De Financial Times noemt het aftreden ,,een toonbeeld van Nederlandse moed''.

Een opinie-artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung stipt aan dat het wel eens ,,de eerste keer zou kunnen zijn in de recente Europese geschiedenis dat politici zo rigoureus de verantwoordelijkheid op zich nemen voor een humanitair tekortschieten – ook al komt dat stellig enkele jaren te laat''.

Kritiek heeft de Süddeutsche Zeitung. De commentator ziet het aftreden vooral als voorsorteren op de komende verkiezingen. ,,Het aftreden van de ministersploeg met een premier op leeftijd die toch al niet meer terugkeert – het is een offer dat in werkelijkheid geen offer is.'' En volgens de commentator van het Belgische dagblad De Morgen hangt rond het aftreden van het kabinet-Kok ,,de geur van hypocrisie''.

De Servische kranten Politika en Glas Javnosti doen vandaag feitelijk verslag van het aftreden. Politika is het uitvoerigst. Het blad gaat ook in op de inhoud van het NIOD-rapport en tekent aan dat het tot de conclusie komt dat de hoofdverantwoordelijkheid voor het bloedbad van Srebrenica bij de Bosnisch-Servische strijdkrachten van Ratko Mladic lag.