Premier vervalst kunst voor goed doel

Met rode konen verontschuldigde de tot nu toe onkreukbare Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark zich eergisteren voor haar bedrog. Een door haar gemaakt abstract blauw en paars schilderij, dat in 1999 op een liefdadigheidsveiling 1.000 Nieuw-Zeelandse dollar (498 euro) opbracht, had ze ,,wegens tijdgebrek'' niet zelf geschilderd.

De premier, die tevens minister van Kunst, Cultuur en Erfgoed is, gaf na een publicatie in de Sunday Star-Times toe slechts een handtekening op het doek te hebben gezet. Amateurschilder Lauren Fouhy maakte het schilderij.

Clark heeft de koper van het schilderij, zakenman Henry van Dijk, aangeboden het aankoopbedrag terug te geven. Van Dijk zegt ,,ontzet'' te zijn. ,,Ik wil het niet meer aan de muur hebben. Ik word er misselijk van'', aldus Van Dijk volgens de krant The New Zealand Times. Hij eist dat Clark een nieuw schilderij voor hem maakt.

Onder de Nieuw-Zeelandse wetgeving kan Clark een gevangenisstraf van tien jaar krijgen voor vervalsing en fraude. Juristen denken dat de premier eraf komt met een waarschuwing omdat ze zelf niet heeft geprofiteerd. Het geld ging naar de dierenbescherming.

Oppositiepartij National Party heeft heftig geprotesteerd tegen de ,,berekende fraude''. ,,De premier heeft hiermee iedere andere politici die aan liefdadigheid doen, in diskrediet gebracht'', zei oppositieleider Bill English.