Politie op de televisie

Als je Hollywood moet geloven, dan worden de meest uiteenlopende personen nog vrienden als je ze maar in een zo vreemd mogelijke situatie samenbrengt. Regisseur Tom Dey werd al eens ingehuurd om van Jackie Chan en Owen Wilson makkers te maken in Shanghai Noon. Nu past hij in Showtime de formule van de buddyfilm toe op acteerveteranen-op-de-automatische piloot Eddie Murphy en Robert De Niro, die in hun eentje al genoeg ruimte voor twee innemen. De Niro's eigen productiemaatschappij Tribeca Pictures participeerde in deze in Los Angeles gestitueerde en als politiefilm vermomde mediasatire. Murphy en De Niro zijn twee politieagenten, tegenpolen volgens het boekje die omwille van een reality-televisieprogramma door ambitieuze producente Rene Russo worden samengebracht. De Niro is de morsige dienstklopper, Murphy droomt van een baantje als adviseur bij een of ander televisieprogramma, of beter nog een rolletje in een echte film. William Shatner (Kapitein James T. Kirk uit Star Trek) mag zichzelf als politieman T.J. Hooker spelen.

Wil Showtime laten zien dat televisieaandacht politiewerk kan schaden? Dat schurken sterren worden en agenten hun arrestaties nog even naspelen voor de camera? Misschien wil de film ook wel lekker ouderwets de draak steken met de hermandad. Maar het lijkt er eerder op dat de dubbele bodem van Showtime gemakzuchtig is ingezet om het gebrek aan plot te maskeren.

Showtime. Regie: Tom Dey. Met: Eddie Murphy, Robert De Niro, Rene Russo, Frankie R. Faison, William Shatner. In 90 bioscopen.