Paars is uit de notering

Het komt niet vaak voor dat de AEX-index op één dag bijna 2,5 procent wint, maar gisteren was dit het geval. Precies op de dag dat het eerst gonsde van de geruchten, daarna de val van Paars onvermijdelijk leek en uiteindelijk – een half uur voor sluiting van de beurshandel – minister-president Kok zijn aftreden aan de Tweede Kamer bekendmaakte.

Uitgerekend in die laatste dertig minuten maakte de beursindex nog een pesterig sprongetje omhoog.

Is de belegger opgelucht dat Paars struikelt na acht jaar min een beetje? Dat lijkt stug of in elk geval ondankbaar. De AEX-index stond bij het aantreden van de coalitie van PvdA, VVD en D66 op bijna 186 punten tegen 526 punten nu. Een winst van 283 procent, inclusief de eindsprint van gisteren.

Of is de belegger a-politiek geworden? In het rijke Nederland van nu kan je je dat veroorloven. Lang geleden daalden de koersen nog op het moment dat Joop den Uyl de verkiezingen dreigde te winnen. In Hongarije gebeurde vorige week het omgekeerde: de socialistische oppositie won en de beurs steeg met ruim vier procent. Ook de rat race tussen Bush en Gore werd anderhalf jaar geleden nauwlettend door de belegger gevolgd. Geen wonder, gezien de grote verschillen in bijvoorbeeld het fiscale beleid. Van dergelijke contrasten hebben we hier nauwelijks last.

Hoeveel zetels zou Pim Fortuyn niet in een opinie-onderzoek moeten winnen om de beleggers de stuipen op het lijf te jagen? Of juist te behagen? Op de beursvloer lijkt het adagium van de Albert-Cuypmarkt te heersen: of je nu door de kat of door de hond wordt gebeten.

Wat dat betreft heeft president Chávez van Venezuela meer effect gesorteerd met zijn korte, gedwongen vertrek. Die slaagde er in om de olieprijs eerst wereldwijd omlaag en vervolgens – bij zijn terugkeer – wereldwijd omhoog te krijgen.

Maar ook in de omgeving van Slochteren bleef gisteren alles rustig.

Twee beursfondsen dreigen direct getroffen te worden door de val van het kabinet, want de Tweede Kamer zal in de huidige situatie nooit akkoord gaan met de miljardenopdracht voor de JSF-straaljager. Dat het beleggers om het geld gaat – en niet om de integriteit van Kok – bewijst de koers van Stork dat zich aan de straaljagers heeft vastgeklampt. Tegen de trend in verloor het aandeel gisteren een stuiver.

Rond het aandeel Philips, ook gegadigde voor de JSF-dollars, hadden de beleggers andere dingen aan het hoofd. De kwartaalwinst overschaduwde de val van het kabinet. Ook de belegger heeft zijn rug naar de politiek gekeerd.