Opstand dreigt in Schots voetbal

Tien Schotse voetbalclubs hebben gisteren gedreigd in 2004 de nationale competitie te verlaten. De maatregel is een reactie van de `kleine' verenigingen op de beslissing van Glasgow Rangers en Celtic de plannen voor een eigen televisiezender af te wijzen.

,,Wij eisen een eerlijke behandeling en willen daarom het heft in eigen handen gaan nemen'', aldus voorzitter Chris Robinson van Hearts na een bijeenkomst in Glasgow.

Celtic en de Rangers keerden zich vorige week af van het televisie-project wegens `onvolledige informatie'. Via het opzetten van een eigen kanaal hadden de clubs zelf kunnen onderhandelen over de televisierechten. Het huidige contract met BSkyB loopt deze zomer af.

De andere clubs vermoeden dat Glasgow Rangers en Celtic, beide veelvoudig kampioen van Schotland, zelf een zender willen opzetten. Ook is de verwachting dat de twee clubs in de toekomst zullen overstappen naar de Engelse competitie.

Vice-voorzitter John McClelland van Glasgow Rangers reageerde verrast op de actie van de andere clubs. ,,We hadden dit absoluut niet verwacht. De bijeenkomst verliep volgens ons heel erg goed. We hadden een constructief gesprek over de televisie-zender en ook een aantal alternatieven. Onze reserves ten aanzien van het kanaal waren afgenomen na de nieuwe informatie die we hadden gekregen, daarom waren we heel erg verrast toen bekend werd dat nu tien clubs uit de competitie willen stappen'', aldus McClelland.

Een woordvoerder van Celtic liet weten dat de club `zeer, zeer teleurgesteld' is. ,,Het idee dat we over twee jaar niemand hebben om tegen te spelen is zo belachelijk dat we er niet eens over kunnen nadenken'', zei Ian McCleod gisteren.