Minder Nederlands drama op televisie

In een brief aan staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) pleit de Federatie Filmbelangen voor een minimale besteding van tien procent van de zendtijd van publieke omroepen (tussen 16 en 24 uur) aan Nederlands televisiedrama. Vorig jaar was dat percentage gedaald naar 5,2 procent. Ook maakt de Federatie zich zorgen over het feit dat de zogeheten afnameverplichting bij onafhankelijke televisieproducenten (25 procent) drie kwartalen achter elkaar niet gerealiseerd is. De publieke omroep zou minder willen besteden aan televisiedrama met het oog op de relatief hoge kosten. Ook bleek afgelopen weekeinde dat de kijkcijfers voor hoogwaardig Nederlands televisiedrama tegenvallen. De telefilm Familie van Willem van de Sande Bakhuyzen, sinds december een bioscoophit, trok zaterdag slechts 350.000 kijkers. De eerste aflevering van de serie over Srebrenica De enclave bracht het zondag tot minder dan 150.000 kijkers.