Madagascar

In de 19de eeuw leefde er een koning in Madagascar die Andrianampoinimerinatompokoindrindra heet. Madagascar – bijna vijftien miljoen mensen, het op drie na grootste eiland ter wereld – is befaamd om vele redenen. De namen van mensen en plaatsen behoren tot de allerlangste ter wereld, iedere lettergreep heeft een betekenis.

Heel lang geleden, ongeveer 80 miljoen jaar toen Gondwanaland opbrak en zich de continenten vormden, bleef Magadagscar alleen achter, tussen Azië en Afrika. Er leven planten en dieren die elders zijn uitgestorven.

Pas relatief kort geleden, 900 jaar, vestigden zich er de eerste mensen. Die waren vermoedelijk afkomstig uit Azië en Polynesië. Later arriveerden Afrikanen, die zich goeddeels langs de kust vestigden. In 1500 `ontdekten' Portugezen Madagascar en zes jaar later probeerden ze het tevergeefs te veroveren.

Begin 1800 breidde de koninklijke familie van de Merina (afstammelingen van de eerste Aziaten) in de hooglanden haar invloed uit over het gehele eiland. Het Merina-koninkrijk werd internationaal erkend en had bijvoorbeeld een ambassadeur in Londen. De Fransen veroverden Madagascar in 1896 en gaven het in 1960 zijn onafhankelijkheid terug.

De unieke mengeling van rassen en stammen heeft het eiland een bijzondere cultuur gegeven met Aziatische en Afrikaanse elementen. Allerlei spirituele invloeden doen zich gelden: voorouderverering, christendom, voodoo. De muziek behoort tot de beste van Afrika.