Kritische reacties uit Srebrenica

Overlevenden van Srebrenica hebben kritisch gereageerd op de val van het kabinet-Kok. Ze willen dat militairen en politici individueel verantwoording afleggen, Nederland excuses aanbiedt en betaalt.

De burgemeester van Srebrenica, Sefket Hafezovic, gelooft niet in een collectieve verantwoordelijkheid, zegt hij. ,,Er kan slechts sprake zijn van individuele verantwoordelijkheid.' Die moet volgens hem ,,van hoog tot laag' wordt vastgesteld. Hafezovic vindt verder dat Nederlandse autoriteiten een publiek excuus en herstelbetalingen moeten aanbieden. ,,Elke toekomstige Nederlandse regering moet de verplichting op zich nemen om de overlevende gezinnen schadeloos te stellen en bijvoorbeeld de scholing van de kinderen op zich nemen. Verder verwacht ik concrete hulp van Nederland bij het proces van de terugkeer van de moslimbevolking', aldus de burgemeester, zelf ook moslim.

De Vrouwen van Srebrenica, weduwen van de in 1995 vermoorde moslims, reageren gelaten. ,,Voor ons is de val van het kabinet niet voldoende', zegt een woordvoerster. ,,Wij blijven erbij dat Dutchbat-commandant Karremans en andere verantwoordelijken uit zijn bataljon verantwoording moeten afleggen voor de rechter.'

De autoriteiten in Bosnië reageren wel positief. Het Bosnische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de val van het Nederlandse kabinet een ,,morele daad'. Volgens een woordvoerder kunnen ,,het aftreden van de Nederlandse regering en de huidige Nederlandse publieke opinie een impuls zijn voor het onderzoek naar de waarheid over de rol van de internationale gemeenschap bij de oorlog'.

IKV-voorzitter Mient Jan Faber vindt dat Kok naar Srebrenica moet gaan om uitleg te geven. GroenLinks-leider Rosenmöller is het hiermee eens, maar vindt dat Kok zelf op dit idee moet komen.

Minister Borst sluit zich aan bij een voorstel van Faber om de nabestaanden extra hulp te bieden.