KPMG Nederland ziet af van fusie met Andersen

Accountantskantoor KPMG Nederland ziet af van een fusie met concurrent Andersen Nederland. Dit is vanmiddag bekendgemaakt. Volgens KPMG-voorzitter B. van der Veer heeft KPMG de cliënten en de mensen van Andersen niet nodig voor versterking van haar positie op de Nederlandse markt. Bovendien besloot er vrijwel dagelijks een vestiging van Andersen elders in Europa om met concurrenten in zee te gaan.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Andersen in heel Europa zou fuseren met KPMG, maar in Londen en Madrid zijn ze naar Deloitte & Touche overgestapt, in Frankrijk naar Ernst & Young. ,,De exclusiviteit is door Andersen doorbroken'', zegt Van der Veer.

De afgelopen weken hebben beide partijen boekenonderzoek gedaan bij elkaar in Nederland. Onder druk van geruchten in de advieswereld heeft KPMG versneld een beslissing genomen. Accountants- en adviesfirma Andersen is wereldwijd in opspraak geraakt door zijn betrokkenheid bij de ondergang van de Amerikaanse energiehandelaar Enron.