Kampioene Bokel niet naar WK schermen

Schermster Claudia Bokel zal deze zomer niet haar wereldtitel verdedigen. De 28-jarige Nederlandse die sinds enige jaren voor Duitsland uitkomt, kampt met een hardnekkige rugblessure. De 28-jarige degenschermster wil tot het najaar rust nemen om zich beter te kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen van 2004 in Griekenland.

Niet alleen de rugblessure maar ook de studie scheikunde die ze aan de universiteit van Nijmegen volgt, weerhoudt Bokel ervan voorlopig aan belangrijke wedstrijden deel te nemen. ,,Er zijn eigenlijk drie redenen waarom ik in augustus niet aan de wereldkampioenschappen in Lissabon meedoe'', verklaart Bokel. ,,Ten eerste is er de opstelsom van blessures. De laatste vier jaar heb ik elk jaar een zware blessure gehad. Voor de laatste wereldkampioenschappen vorig najaar heb ik alles op alles moet zetten om me optimaal voor te bereiden. Dat wreekt zich nu. De artsen hebben me gezegd rust te nemen. De wereldtitel heb ik al, nu wil ik graag olympisch kampioen worden.''

Claudia Bokel, die in 1989 naar het Duitse schermbondinternaat in Bonn ging, brengt de blessures mede in verband met overbelasting door training en wedstrijden. Ze wil breken met de Duitse bondstrainer Manfred Kaspar, met wie ze al jaren samenwerkt. ,,Ik heb het idee dat ik aan te veel toernooien heb meegedaan'', zegt de Groningse.

Door haar intensieve schermleven komt ze bovendien te weinig toe aan haar studie scheikunde in Nijmegen. Claudia Bokel loopt momenteel stage aan de dopinglaboratorium van de universiteit van Keulen. Ze heeft onlangs meegewerkt aan het onderzoek van het Internationaal Olympisch Comité naar dopinggevoelige voedingssupplementen.